fbpx

Več kot štiristo kitov nasedlo na obali Nove Zelandije, od katerih je večina že poginila

Foto: YouTube/Printscreen

Na novozelandski obali je v petek nasedlo več kot 400 kitov, od katerih jih je večina že poginila, ostale preživele pa prostovoljci še poskušajo rešiti. 

Iz tamkajšnjega Oddelka za zaščito okolja so sporočili, da je to tretje največje število kitov, ki so nasedli na obali Nove Zelandije. Leta 1918 je na odmaknjenih Chathamskih otokih nasedlo kar 1.000 kitov, leta 1985 pa 450 kitov.

70 odstotkov kitov je poginilo takoj
416 mrkih pliskavk je plavalo proti plaži polotoka Farewell Spit, ki se nahaja na severu Južnega otoka, kjer so nato nasedli. Še pred odkritjem je okrog 70 odstotkov pliskavk poginilo, ostale preživele pa je nato začelo reševati 500 prostovoljcev, ki se trudijo, da bi kite spravili nazaj v morje.

Številni kiti so se vrnili nazaj na obalo
Obeti so bili sprva dobri, saj jim je uspelo več kot sto kitov spraviti nazaj v morje, a se jih je večina vrnila nazaj na obalo, le nekaj pa jih je odplavalo iz zaliva. Glede na to, da je večina nasedlih kitov že poginila, je razumljivo, da so ostali preživeli v prav tako slabem stanju. AFP poroča, da je tiskovni predstavnik Oddelka za zaščito okolja Herb Christophers povedal, da je bilo težko spraviti kite v morje glede na to, da je bilo naokoli veliko poginulih živali.

Mrke pliskavke, ki tehtajo do 2 toni in zrastejo do 6 metrov, predstavljajo najbolj pogosto vrsto kitov v Novi Zelandiji. 

V soboto nameravajo prostovoljci ponovno spraviti preživele kite v morje. V preteklosti je veljalo, da so bili kiti, ki so jih prostovoljci poskušali večkrat spraviti v morje, zelo oslabljeni, zaradi česar so bili nato evtanazirani.

V zadnjem desetletju so na polotoku Farewell Spit, ki se nahaja 150 kilometrov zahodno od turističnega mesta Nelson, kiti nasedli že devetkrat zapored.

N. Ž.