fbpx

Velika Britanija 500 otrokom omogočila dostop do novega zdravila za alergijo na arašide

(foto: Pixabay)

Država naj bi v Združenem kraljestvu otrokom zagotovila zdravilo za alergično reakcijo na arašide. Britanski zdravstveni sistem NHS je namreč po uspešni študiji podpisal dogovor za razvoj oralnega zdravila.

Palforzia naj bi učinkovito delovala proti simptomom, kot je anafilaksija, tj. preobčutljivostna reakcija, ki se pojavi hitro in lahko povzroči smrt. Običajni simptomi anafilaksije so srbeč izpuščaj, otekanje grla in nizek krvni pritisk. Študija, ki je bila izvedena v otroški bolnišnici Evelina v Londonu, naj bi drastično spremenila življenje otrok, ki so sicer alergični na arašide.

Mati 9-letne Emily, ki je bila del študije, ni mogla prehvaliti novega zdravila. Po trditvah Sophie Pratt jim je novo zdravilo omogočilo normalnejše življenje brez konstantnega strahu, da bi lahko najmanjša neprevidnost ogrozila življenje 9-letne hčere. Rezultati študije so pokazali, da je pri šestih od desetih udeležencev, starih med štiri in 17 leti, ki so pred začetkom jemanja zdravila imeli alergijsko reakcijo že na 10 miligramov arašidovih proteinov, lahko proti koncu eksperimenta zaužili do 1000 miligramov arašidov.

Zdravilo že leta 2019 odobreno v ZDA

Paliforza je alergeni prah iz arašidov, ki je zapakiran v kapsulah različnih barv, kar pomaga pri pravilnem doziranju. Prah, ki se nahaja v kapsulah, se zmeša z majhno količino poltrde hrane, kakršna sta npr. jogurt ali puding. Stranski učinki obsegajo bolečino v trebuhu, bruhanje, slabost, kašelj, izcedek iz nosu, razdraženo grlo, pomanjkanje sape in srbečico v nosu ali ustih ter konec koncev celo anafilakso. Zdravila ne smejo uporabljati hudi astmatiki.

Foto: epa

Vsak 50. otrok v Združenem kraljestvu naj bi bil alergičen na arašide, NHS pa bo zagotovil zdravilo za približno 600 otrok. Zdravilo deluje po principu, kjer je otrok skozi zdravilo konstantno izpostavljen majhnim količinam proteina z namenom, da bi znižali občutljivost na arašide. Sčasoma naj bi zdravilo zagotovili za do dva tisoč otrok na leto. Do sedaj so palforzio po poročanju RT potrdili tudi v ZDA, kjer velja za edino učinkovito zdravilo za spopadanje s hudimi alergijami na arašide.

“To bo zmanjšalo strah in zaskrbljenost pacientov in njihovih družin, ki so morali živeti s to alergijo dolga leta in s seboj nositi zdravila za nujno pomoč,” pojasnil zdravstveni direktor NHS Stephen Powis. Pri tem je izpostavil, da bodo zahvaljujoč dogovoru NHS s farmacevtsko družbo otroci v Veliki Britaniji prvi v Evropi, ki bodo imeli korist od omenjenega zdravila.

Ivan Šokić