fbpx

Velika pridobitev na Vranskem – Nova knjižnica

Foto: Občina Vransko

Legenda pravi, da je bilo nekoč v kotlini, kjer danes leži trg v Vranskem, jezero, ob katerem je živelo veliko vran. Po osušitvi jezera je na tem mestu zraslo naselje, ki so ga poimenovali po teh močvirskih prebivalkah. V trškem grbu, ki od leta 1868 simbolizira trg Vransko in je od leta 1999 tudi grb Občine Vransko, je upodobljena vrana, stoječa na veji prikrajšanega smrekovega debla.

Foto: Nova24tv župan Franc Sušnik

Župan Franc Sušnik, Foto: Nova24tv

Na Vranskem občinsko proslavo vsako leto namenijo kulturnemu prazniku. Letos je bil ta še bolj pomemben, saj je šolarjem prinesel novo knjižnico. Za uvod v dogajanja ob slovenskem kulturnem prazniku je bila slovesnost na Vranskem zelo pomenljiva, saj je na najbolj pristen način dokazala, kako radi imamo Slovenci svoj jezik in svojo kulturo.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv Pisatelj Primož Suhodolčan

Stara knjižnica je postala pretesna
Pred 25 leti so za ureditev šolske knjižnice zbirali les po kmetijah. Izkazalo se je, da ne zaman. Učenci Osnovne šole Vransko so se izkazali za odlične bralce, vendar je stara knjižnica postala pretesna. Novo knjižnico so poimenovali po junaku Petru Nosu, zato se je slovesnosti udeležil tudi pisatelj Primož Suhodolčan.

“V Osnovni šoli Vransko je bila knjižnica vedno najpomembnejši prostor,” pravi župan Franc Sušnik.

foto: Nova24tv

foto: Nova24tv

Drugorazredni podeželani
V novem letu imajo v občini številne želje, a premalo denarja. Vemo, kakšna je usoda občin na podeželju. Župan Sušnik ob tem državi sporoča: “Na prvem mestu sta potrebna streznitev in spoznanje, da je Slovenija tudi podeželje, ne samo Ljubljana. Treba je najti denar za občine, ker v občinah živimo ljudje, davkoplačevalci, ki upravičeno pričakujemo dovolj veliko pogačo iz državnega proračuna, da bomo lahko normalno živeli.”

Foto: Nova24tv grb Občine Vransko

Foto: Nova24tv
Grb Občine Vransko

Z denarjem, ki ga imajo na voljo, bodo letos dokončali most do poligona in nadaljevali z obnovo lokalnih cest in javnih poti. “Sicer pa je naš glavni namen,” pravi župan Sušnik, “da kljub izostrenim pogojem financiranja ohranjamo visok nivo društvenega ter družbenega standarda.”

Vransko – občina kulturnih ljudi
V Občini Vransko delujejo tri društva, ki gojijo ljubiteljsko kulturo, imajo muzejsko etnografsko zbirko, muzej motociklov, gasilsko zbirko in Schwentnerjevo hišo, ki ponazarja kulturo bivanja ob prelomu 19. v 20. stoletje. Za vse to in številne kapelice ter cerkev zgledno skrbi občina, včasih tudi občani s prispevki in prostovoljnim delom.

Aleksandra Jug