fbpx

Veliki kitajski zid se podira. Poglejte zakaj…

Foto: epa

Veliki kitajski zid izginja opeko za opeko, zato mu grozi zrušitev. Kitajske oblasti so se odločile, da bodo ukrepale proti temu pojavu. 

Na Kitajskem so sprožili kampanjo za ohranitev starodavnega obzidja, ki se vije kar 21 tisoč kilometrov po severnem delu države. Zid so gradili v več fazah od tretjega stoletja pred našim štetjem, vse do dinastije Ming (1368-1644) in sicer z namenom obrambe kitajskega imperija.

Številne opeke z zidu so kradli običajni ljudje za gradnjo hiš, za kmetijske namene ali pa so jih prodajali kot spominke za turiste. Vsemu temu so pomagali še erozija, vetrovi, dež in peščene nevihte, poroča CNN.

Kamen na kamen- Kitajski zid
Oblasti so se odločile, da bodo propadanje enega izmed največjih čudes na svetu ustavili z rednimi pregledi in posebno anonimno telefonsko številko, na kateri bo vsakdo lahko prijavil škodo. Veliko prahu je na Kitajskem dvignil video posnetek, na katerem je moški namerno uničeval zid, kar je še dodatno spodbudilo odgovorne, da nekaj storijo.

Številni obiskovalci na Kitajskem obiščejo del zidu, ki je bil postavljen v času dinastije Ming, vendar ga je že 30 odstotkov izginilo, manj kot 10 odstotkov pa je še ohranjenega, zato bo njegova ohranitev na več kot 20 tisoč kilometrih izjemno zahtevna.
M. P.