fbpx

Velikih 25 let velikega komornega zbora – so ljubljanski in so madrigalisti

Foto: Janez Kotar

Zborovsko petje je v Sloveniji izredno priljubljeno. Nekateri zbori ali vokalne zasedbe so še zelo mladi, drugi imajo večdesetletno tradicijo. Eden izmed takšnih zborov, ki je star prav toliko kot naša država, pa je tudi mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, sicer prepoznavna in uspešna vokalna zasedba. Pevskih 25 let bodo obeležili s slavnostnim koncertom. 

Slavnostni koncert MKZ Ljubljanski madrigalisti bo v petek, 10. 6. 2016, ob 19.30 v dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet na Ižanski cesti 12 v Ljubljani.

Gostje bodo glasbeniki komorne skupine klarinetov Glasbene šole Logatec.

Koncert bo posvečen vsem nekdanjim zborovodjem in pevcem, ki so kdajkoli prepevali v zboru Ljubljanski madrigalisti.

Foto: Janez Kotar

Foto: Janez Kotar

Zgodba o uspehu
Vse se je torej začelo pred 25 leti, leta 1991, ko se je skupina članov Slovenskih madrigalistov odločila, da se prepusti Matjažu Ščeku, njegovemu zborovskemu objemu in vodenju. Izkušnje pevcev, pridobljene v mnogih zborih, in glasbena podkovanost so tako nastalemu jedru, ki se je z nekaj novimi okrepitvami kmalu izoblikovalo v komorni zbor, zagotavljale resnost, zborovodji pa umetniški izziv.

Vzpostavljena je bila naveza, polna veselja, volje, energije, pričakovanj, glasbenega tovarištva in ambiciozno zastavljenih ciljev. Zrelost in zahtevnost pevcev, ki je mejila že na razvajenost, visoka raven njihovih pevskih veščin ter izjemna glasbena potenca zborovodje so že na začetku omogočili skušanje z zahtevnejšo zborovsko literaturo.

Med prvimi zahtevnejšimi izvedbami je bila Maša za štiriglasna zbora Franka Martina, nad njo pa se je navdušil tudi eden svetovno najbolj priznanih zborovodij, Gary Garden.

25 let in pet zborovodij
Kar deset let je trajalo sodelovanje s Ščekom. To je bilo deset uspešnih, bogatih in plodnih let in v tem času so bili postavljeni trdni temelji, na katerih so njegovi nasledniki lahko dograjevali zgodbo Ljubljanskih madrigalistov. Vsak izmed njih je s svojim edinstvenim glasbenim čutom oblikoval svojo glasbeno pravljico.

Po Matjažu Ščeku so zbor vodili še:
Valter Lo Nigro; 2001–2002
Andreja Martinjak; 2003–2009
Mateja Kališnik; 2010–2014
Primož Malavašič; 2014–…

Uspehi Ljubljanskih madrigalistov so se vrstili pod roko vsakega izmed njih. Slovenska ali mednarodna konkurenca – povsod so pustili svoj pečat.

Z novo sezono je zbor v prenovljeni zasedbi izvedel številne koncerte po Sloveniji in sodeloval pri odprtju festivala Rokovo poletje v Šmarju pri Jelšah junija 2015. V tem letu pa je zbor posnel tudi svoj prvi in uradni videospot za skladbo Vöra bije mladega slovenskega skladatelja Matije Krečiča.

“Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti ima ambiciozne cilje, saj si želimo, da bi naše zborovsko poustvarjanje prineslo v prostor zborovskega petja novo svežino in prepoznavno muzikalnost. V svoje vrste ves čas vabimo tudi nove pevce; Ljubljanski madrigalisti namreč ne pomenijo zgolj sodelovanja v kvalitetni zasedbi, temveč tudi učenje petja in nenazadnje druženje.”

B. O.