fbpx

Veliko odkritje – našli grob Sulejmana Veličastnega

Foto: iStock

Arheologi in raziskovalci so prepričani, da so odkrili grob legendarnega sultana Sulejmana Veličastnega, ki se je imel za novega rimskega cesarja. Pri skupnem arheološkem projektu Madžarske in Turčije menijo, da je več kot 500-letno iskanje obrodilo sadove.

Grob slavnega sultana naj bi zagotovo ležal na Madžarskem, kjer je leta 1566 Sulejman umrl. Smrt naj bi ga pri 71 letih dohitela v kraju Szigetvar, ki se nahaja blizu meje med Hrvaško in Madžarsko, poroča Jutarnji list.

»Mnogi v Turčiji se sprašujejo, kje je njegov grob, in sedaj smo končno blizu odgovoru na to vprašanje,« je povedal turški veleposlanik v Budimpešti Sakir Fakili.

Po sledovih legend
Sultanovo truplo so po njegovi smrti odpeljali v Istanbul, legenda pa pravi, da so njegovo srce in notranje organe pokopali na kraju, kjer je umrl. Današnja izkopavanja potekajo ob sodelovanju madžarske in turške vlade na kraju, ki sovpada s starim osmanskim mestom Turbekom. Lokacijo kraja so našli na stari frankovski karti, ob njej pa je bil napis »Tu počiva Sulejman«. Do sedaj so odkrili ostanke džamije in drugih stavb, ki imajo izrazito osmansko arhitekturo.

A. R.