[Video] Avstralska senatorka in aktivistka skrajne levice ob zaprisegi dvignila pest, kraljico pa označila za kolonizatorko

Lidia Thorpe (Foto: Twitter)

Avstralska senatorka in aktivistka skrajne levice (stranka Zelenih) Lidia Thorpe je ob prisegi dvignila pest in spremenila prisego ter kraljico označila za kolonizatorko. Thorpova naj bi nedavno tudi dejala, da je vstopila v parlament samo zato, da bi se infiltrirala in ga spodkopala. Mnogi v komentarjih dogodka menijo, da njene tetovaže, neprofesionalno obnašanje in njena neprimerna oprava zgovorno kažejo na to, kakšna je njena osebnost.

Avstralska senatorka je med prisego, z dvignjeno desno pestjo nad glavo, dejala: “Jaz suverena, Lidia Thorpe, slovesno in iskreno prisegam, da bom zvesta in nosim resnično zvestobo kolonizirajočemu njenemu veličanstvu kraljici Elizabeti II.” Po omenjenih vrsticah je bila pozvana, naj ponovi prisego – beseda “koloniziranje” namreč ni vključena v uradno prisego. Thorpova je senatorka od septembra 2020 in je bila maja ponovno izvoljena na zveznih volitvah. Opisujejo jo kot gorečo zagovornico woke ideologije, ki med drugim označuje ljudi, ki priznavajo biološki spol, kot transfobe.

Po poročanju tujih medijev so kolegi po njeni “personalizirani” zaprisegi udrihali po Thorpovi s kritikami, eden je zavpil: “Nisi senator, če tega ne počneš tako, kot je treba.” Potem pa je predsednica senata Sue Lines vskočila in rekla: “Od vas se zahteva, da recitirate prisego, kot je natisnjena na kartici. Prosim, recitiraj prisego.” Ker so se kritike kolegov še naprej vrstile, je Thorpova ponovila prisego. Pozneje je dejala, da suverenosti ni nikoli odstopila in svoje besede pospremila s fotografijo prisege v parlamentu. Medtem ko na senatorko letijo številne kritike, pa so nekateri tudi naveličani obrekovanja Lidie Thorpe ter menijo, da bi se morali počutiti neprijetno ob zavedanju, da živijo na ukradeni zemlji.

https://twitter.com/MrAndyNgo/status/1554234298265473032?s=20&t=QugomQcU9gIbP327fLI_6g

Sara Kovač