[Video] Bizarno: Za veliko noč piščančke barvajo, da bi se bolje prodajali

Foto: EPA

Spletna omrežja so preplavili posnetki nehumanega ravnanja s piščanci. Posnetki prikazujejo, kako jih pred prodajo obarvajo v “velikonočne barve”, da bi se bolje prodajali. Piščance najprej vržejo  v čeber, nato pa jih rejec polije z zeleno barvo. Takoj za tem jih začne premetavati, da bi se barvilo po piščancih bolj enakomerno porazdelilo. Videoposnetek je že razburil precejšen del internetne javnosti in skupin za varovanje pravic živali.

Lokacija in identiteta rejca sta sicer neznani. Praksa barvanja piščancev je še posebej priljubljena v Združenih državah Amerike, kjer je sicer v večini zveznih držav tovrstno mučenje živali prepovedano, pred kratkim pa so na Floridi sprejeli zakonodajo, ki barvanje živali dovoli.

Trditve rejcev, da je postopek neboleč, ne držijo, opozarjajo borci za pravice živali, ki pravijo, da je izkušnja za piščance zelo stresna, nasprotujejo pa tudi prodaji tako mladih piščancev.

“Veliko smo jih prodali. Ljudje kupijo vse, kar je na voljo. Navadno kupijo enega ali dva za vsako dosegljivo barvo, vsega skupaj okoli deset piščancev. Otroci se piščancev hitro naveličajo. V tem primeru smo jim svetovali, naj piščance prinesejo nazaj,” je dejal Theer, nekdanji rejec iz ZDA.

Veterinarji sicer opozarjajo, da piščanci, dokler barvilo ni strupeno, niso ogroženi, poroča časnik New York Times. Piščanci ostanejo pobarvani samo nekaj tednov. Ko dozorijo, obarvani puh odpade, namesto tega pa jim zraste običajno perje. Podobna barvanja se uporabljajo v raziskovalne namene, ko biologi želijo slediti posameznim pticam, barve pa svoj namen najdejo tudi v ameriških učilnicah, kjer z njimi lažje ponazarjajo proces zorenja kokoši.

Ž. K.