fbpx

[VIDEO] Budimpešta: Najlepši božični sejem v Evropi

Udeležba na božični tržnici v Budimpešti pomeni za lokalne obrtnike veliko poslovno priložnost. Ne le tradicionalno kuhano vino in sladke dobrote, tipična božična tržnica v Budimpešti ima še en recept za uspeh: ročno in lokalno narejene izdelke.

Tradicionalni božični sejem na trgu Vörösmarty v središču mesta je pridobil sloves enega izmed najbolj zanimivih sejmov v Evropi, saj je mestna uprava odredila, da morajo biti vsi izdelki edinstveni in ročno narejeni. Da bi zagotovili kakovost in pristnost letos že 17. božične tržnice, so stojnice dodeli samo tistim, ki izpolnjujejo stroge standarde kakovosti, odobrene s strani Združenja madžarskih ljudskih umetnikov.

Pestra ponudba unikatnih ročno izdelanih izdelkov
Da bi pritegnili še več turistov, so bile stojnice letos postavljene že konec novembra, tržnica pa bo odprta do prvega tedna v januarju. Na več kot 120 stojnicah ponujajo široko paleto predmetov iz keramike, nakit, lesenih izdelkov, ročno izdelane kozmetike in sladkarij ter gurmanske hrane. Poleg unikatnih izdelkov sejem ponuja tudi kulturni program in koncerte v večernih urah.

Eden izmed razstavljavcev Zoltan Perjesi pravi: “Božični sejem v Budimpešti še naprej vztraja pri ponudbi izključno madžarskih ročno narejenih izdelkov. Menimo, da bo s tem zagotovljen visok standard, ki je značilen za to božično tržnico. Pomembno je, da prodajamo edinstvene obrtniške izdelke, ker je to glavni razlog, da se Madžari in ljudje z vseh koncev sveta ustavijo pri nas.”

Manjša obrtniška družina z edinstveno blagovno znamko punčk in nakita Manka prihaja iz majhne vasice na vzhodu Madžarske.

Solastnik znamke Manka Istvan Kulcsar pravi: “Posel gre dobro, ljudje imajo radi, kar počnemo. Moja žena in jaz vse narediva sama.”

Turistka Connie Blair iz ZDA pravi: “To je najboljši božični sejem, kar smo jih kdaj videli, še posebej zaradi visoke kakovosti obrtniških izdelkov, ki so naprodaj.” Turista Bratt in Linsey pa: “Tukaj je vse izvirno. Na drugih podobnih tržnicah smo vse že videli, tukaj pa so vsi izdelki lepo narejeni in izvirni, hrana je neverjetna, res sva uživala.”

Na sejmu tudi domačini
V zadnjih letih je bilo med domačini govora, da si zaradi vedno višjih cen obiska božičnega sejma ne morejo več privoščiti. Toda letos se je očitno nekaj spremenilo, saj jih je bilo na ulicah med turisti videti veliko. “Ne moremo si privoščiti, da bi tukaj porabili preveč, ampak vsako leto najdem nekaj, za kar je vredno priti,” je povedal domačin.

S. S.