[Video] Nerodni Anglež, ki bi želel poleteti kot naš Peter Prevc

Ali se še kdo spomni Eddija “Orel” Edwarda? Britanskega orla na smučarski skakalnici? Edwards je bil prvi smučarski skakalec iz Velike Britanije, ki je nastopil na olimpijskih igrah, nekaj časa je bil tudi nosilec britanskega rekorda v smučarskih skokih. No, če do sedaj niste vedeli, za koga gre, ga boste spoznali v filmu s Hughom Jackmanom v glavni vlogi.

Edwardsova skakalska kariera se je začela potem, ko je za las zgrešil mesto v britanski ekipi v hitrostnem smučanju. Ker se ni mogel kvalificirati na olimpijske igre, ki so potekale leta 1984, se je odpravil v Združene države, v Lake Placid, kjer je hotel kvalitetnejše trenirati, da bi se lahko uvrstil na OI v Calgaryju, ki so potekale leta 1988.

Usoda je hotela, da mu je hitro zmanjkalo denarja, saj ni imel prav nobene sponzorske podpore, to pa je botrovalo temu, da je svojo pozornost usmeril proti smučarskim skokom, ki so bili veliko cenejši. Povezal se je z Johnom Viscomom in Chuckum Berghornom. Berghorn je Edwardsu priskrbel smuči, s katerimi je nekoč skakal sam, ker pa Edwardsu čevlji niso bili prav, je moral nositi šest parov nogavic, da se mu čevlji niso sezuvali.

Predstavnik olimpijskega duha
Edwards se je navkljub vsem težavam, finančnim in drugim, uspel kvalificirati na OI v Calgaryju, kjer je nastopil na dveh tekmah in na obeh končal na zadnjem mestu. Mnogi so ga zaradi njegovih slabih skokov zaničevali. Nek novinar ga je celo preimenoval v smučarja padalca, a so se taki ljudje kmalu znašli v manjšini.

Edwards se je s svojo vztrajnostjo vtisnil v srca mnogih športnih navdušencev, saj je predstavljal poosebljenje olimpijskega duha. Bil je človek, ki je tekmoval zaradi poletov samih in ne za zmago, ki je bila v njegovem primeru drugotnega pomena.

“Na teh tekmah so nekateri tekmovalci osvojili zlato, nekateri so podrli rekorde, nekateri pa leteli kot orli,” je dejal predsednik organizacijskega odbora OI v Calgaryju, Frank King.

Edwards se po nastopu v Calgaryju ni uspel več kvalificirati na nobene olimpijske igre, kljub temu da je večkrat poskušal. Po njegovem nastopu na igrah so namreč vpeljali Edwardsovo pravilo, zaradi katerega se morajo tekmovalci na olimpijske igre kvalificirati na mednarodnih tekmovanjih. Ne glede na to, je kasneje doživel velik poslovni uspeh.

Britanski "Orel" v Planici (foto: printscreen/Youtube)

Britanski “Orel” v Planici (foto: printscreen/Youtube).

Planica: “Najboljši izlet v življenju!”
Pojavljal se je v številnih oddajah in reklamah, testiral smučarsko opremo, uspel pa je tudi diplomirati iz prava. Ko je obiskal Slovenijo in Planico, je dejal, da je bil na enem izmed najboljših izletov v življenju. Tukaj je posnel tudi promocijski video, ki ga je nato objavil na Youtubu.

Ž. K.