fbpx

[VIDEO] Ganljivo: Slavna astronavta sta se po letu dni misije v vesolju vrnila na zemljo

Foto: epa

Slavna astronavta, Američan Scott Kelly in Rus Mikhail Korniyenko, sta se danes vrnila na zemljo, potem ko sta kar leto dni preživela v vesolju. Bila sta del misije, s katero so želeli ugotoviti, če je potovanje na Mars mogoče. Telo Scotta Kellyja bodo sedaj primerjali s telesom njegovega brata dvojčka, ki je prav tako astronavt, a je v misiji sodeloval z zemlje. 

52-letni Scott Kelly in 55-letni Rus Mikhail Kornienko sta se na Mednarodno vesoljsko postajo odpravila 27. marca lani. Oba sta bila poslana na enoletno misijo, s katero so želeli znanstveniki ugotoviti, kakšen vpliv ima tako dolga izpostavljenost breztežnostnemu prostoru in bivanju v vesolju na človeško telo. Nasa skuša to ugotoviti v sklopu raziskav, s katerimi se želi dokopati do spoznanja, ali je potovanje na Mars mogoče.

Foto: epa

Foto: epa

Kellyja bodo primerjali z bratom dvojčkom, ki je ostal na zemlji
Zgodba pa je zanimiva še zaradi nenavadnega podatka. Scott Kelly ima namreč enojajčnega brata dvojčka, ki je prav tako astronavt, a je ostal na zemlji in sodeloval pri kontrolnih nalogah misije. Telesi dvojčkov bodo sedaj primerjali in tako lažje ugotovili vplive vesolja, poroča Telegraph.

Znanstveniki bodo pri Scottu Kellyju raziskovali različne spremembe – najprej v kostnem in mišičnem sistemu, nato bodo testirali njegove čute, vid in morebitne poškodbe na telesu zaradi omejene “vesoljske” prehrane, preverjali bodo tudi vpliv sevanja na njegovo telo in vpliv breztežnostnega prostora.

Vseeno pa ne gre na najdaljše bivanje v vesolju. Rus Valeri Polyakov je pred leti v vesolju preživel 437 dni, medtem ko sta na zdajšnji misiji astronavta v vesolju preživela 340 dni.

Vse v vesolju je tudi psihološki eksperiment
”Vse, kar ljudje počnejo v vesolju, je življenjski, znanstveni in tudi psihološki eksperiment,” 
je dejal John Charles, eden od sodelujočih pri projektu na Nasi. ”Že samo ‘biti astronavt’ je prece stresno. Vedno moraš dati od sebe ves svoj potencial in delati izjemno prioritetne naloge, medtem ko te z zemlje opazuje skupina znanstvenikov,” je še dodal.

Poglejte si ganljiv sestop astronavta na Zemljo:

https://www.youtube.com/watch?v=GxDyz45aV3s

M. G.