fbpx

[Video] Google na trg lansiral svoj “spolno nevtralni” igralni plošček

Novi "spolno nevtralni" Googlov igralni plošček (foto: EPA)

S splavitvijo nove Googlove storitve za igranje videoiger imenovane Stadia, so pri Googlu predstavili tudi nov igralni plošček, katerega prednost pred ostalimi dostopnimi trgi, naj bi bila nejgova “spolna nevtralnost”.

S splavitvijo nove igričarske storitve imenovane Stadia, ki so jo opisovali kot “Netflix za videoigre”, je Google na trg lansiral tudi nov igralni plošček s katerim želijo premamiti potencialne stranke.

Glavna posebnost igralnega ploščka, pa naj bi po trditvah Googlove direktorice oblikovanja Isabelle Olsson bila ravno v nežni zeleni barvi vasabija, ki naj bi bila “spolno nevtralna”.

Kakor je pojasnila Olssonova, so “tako moški kot ženske gravitirali k tej barvi.” Osebno ji je všeč,  da je igralni plošček v vasabi barvi “super spolno nevtralen a še vedno zares ekspresiven,” saj je “res težko najti take barve.”

Glede na to, da igralni plošček zaenkrat obstaja v beli, črni in svetlo zeleni barvi, ni ravno najbolj jasno, kako so si vodilni pri Googlu zamislili to spolno nevtralnost. Ob tem poudarjajo, kako so naredili igralni plošček, ki je po besedah Googlovega podpredsednika in vodje Stadie Phila Harrisona drugačen od “historičnih tekmecev na trgu igralnih konozol, ki so bili bolj maskulinistični in mehanični v svojem pristopu.”

Take izjave, dajejo občutek, da vodilni v Googlu niso nikoli držali igralnega ploščka v roki. Namreč, kakor so tudi izpostavili pri Bounding Into Comics ,so kupcem že vrsto let  na razpolago igralni ploščki za najrazličnejše konzole znamk Nintendo, Sony ali Microsoft v najrazličnejših barvah, oblikah in velikostih.

https://twitter.com/Kevboard_Arts/status/1196274255295586305

Namesto spolne nevtralnosti igralnih ploščkov bi lahko Google raje skrbel za stanje storitev Stadie. Plačljiva storitev, ki je obljubljala igranje videoiger brez nepotrebnega nalaganja in inštalacij na razne naprave kot so osebni računalnik ali konzole se je izkazala za zelo nezanesljivo.

Stadia je uradno prišla na trg, v torek 19. novembra 2019, določeni novinarji pa so imeli priliko preizkusiti storitev že pred tem. Poročila o nezanesljivosti, trganju slike in prevelikem zanašanju na hitrost interneta, ki nikakor ne zadostuje za nemoteno igranje videoiger pa niso izjema, temveč norma. Ko k temu dodamo še dejstvo, da morajo naročniki plačljive storitve, odšteti še denar za samo videoigro, se res postavlja vprašanje, zakaj bi kdorkoli želel uporabljati Stadio, ko pa so na voljo boljše, zanesljivešje in cenejše alternative.

Ivan Šokić