fbpx

[VIDEO] Hiter “tečaj” razumevanja teorije spola – le dve minuti in pol in vse bo jasno!

Foto: iStock

Preprosto in za vsakogar razumljivo! Skoraj triminutni video prikazuje vse, kar morate vedeti o teoriji spola, v njem pa boste odkrili temeljne “novosti” na področju spola, spolne identitete in družine, pa tudi to, kako velik vpliv ima na zmedenost fantov in punc šola. “Hočemo, da se naši otroci v šoli učijo brati, pisati in šteti. Hočemo šolo, ki bo oblikovala duh kritičnosti s kulturo. Pustite punce biti punce. Pustite fante biti fante.” 

V tem kratkem videu je lepo razloženo: na tem planetu so punce in fantje. “Je isto? Na prvi pogled ne. Fant in punca ni isto. Različna sta, ko sta majhna, še bolj različna sta, ko zrasteta. Še bolj različna sta znotraj. Ampak za nekatere sta fant in punca različna ne le, ker imata različni telesi, ampak ker ju starši, družine, družba in šola silijo, da sta različna. Smo punce, ker smo bile prisiljene biti punce. Smo fantje, ker smo bili prisiljeni biti fantje.”

“Če je vse mešano, je vse isto.”
Posnetek tudi razkriva, da ker smo različni, seveda tudi enaki nismo, zato imajo nekateri problem. “Neenakost med fanti in puncami, ki pozneje postane neenakost med moškimi in žensko. Kako rešiti ta problem? Da bi bila punca in fant popolnoma brez razlik in tako podobna, moramo storiti, da sta fant in punca isto in storiti, da starši, družina, družba in šola nehajo siliti fante biti fant in punce biti punca. Ampak starši, družina in družba ne razumejo, zakaj morajo uničiti te slabe navade, zato so nekateri določili, da bo šola najbolj primerna. V šoli, stran od staršev in družine, se bomo naučili mešati vse, kar je lahko fant ali punca. Ja, oče lahko nosi obleko in se šminka. Ja, punce lahko vozijo tovornjake. Ja, dojenček lahko ima dve mami ali dva očeta. Šola mora za nekatere vse mešati med moškostjo in ženskostjo. Tako je lažje. Če je vse mešano, je vse isto. Tako je enakost. Tako ni več problemov.”

Seveda pa nato nastopi vprašanje Kaj pa jaz?. “Kdaj bom ugotovil, ali sem res fant? Pa smo tukaj! Ko vse mešamo in delamo, kot da je vse isto, fant ne ve več, ali je res fant; punca ne ve več, ali je res punca. Ali smo rešili problem enakosti? Ne. Ustvarili smo le novi problem – tisti o identiteti,” je razkrito v videu. Jasno je, da nočemo šole, ki zmede otroke. “Hočemo, da se naši otroci v šoli učijo brati, pisati in šteti. Hočemo šolo, ki bo oblikovala duh kritičnosti s kulturo. Pustite punce biti punce. Pustite fante biti fante.”

Video si lahko v celoti pogledate tukaj:

M. S.