fbpx

[VIDEO] Illumenium do vrha: estonski rockerji osvajajo Slovenijo in svet

Foto: nova24tv

Že nekaj dni na ulicah Ljubljane in tudi v drugih slovenskih mestih trije fantje promovirajo svojo rockovsko glasbo in mimoidočim delijo CD-ploščke. Prihajajo iz majhnega mesteca iz zahodne Estonije, blizu Baltskega morja, sami sebe imenujejo Illumenium. V svoji deželi so že nekaj časa vzhajajoče zvezde tamkajšnje rockovske underground scene, a njihovi cilji so še precej višji; želijo prodreti v mainstream glasbo in osvojiti svet. Na poti na turnejo v Bolgarijo so se ustavili tudi v Sloveniji, kjer so zadnjih nekaj dni predvsem uživali in nabirali energijo za prihajajoče koncerte. V torek so obiskali tudi našo televizijsko hišo in na strehi stavbe v drznem intervjuju napovedali svoj pohod na slovenske festivale prihodnje poletje. Nastopiti želijo tudi na tradicionalnem festivalu MetalDays v Tolminu konec julija 2017.

V Sloveniji so fantje že drugič, čeprav na naših prostorih še niso igrali. Pri nas so se ustavili za več dni, da bi uživali v dobri hrani, občudovali naše gore, prijazne ljudi in, zanimivo, po njihovo tudi lepe ceste. Za prihodnje leto imajo zelo ambiciozne načrte, saj želijo igrati na čim več poletnih glasbenih festivalih v srednji Evropi, želijo pa prodreti tudi na ruski trg, kjer že imajo svojega promotorja. Prodreti želijo vse do Vladivostoka na Daljnem vzhodu, na njihovi spletni strani je moč brati tudi o “ameriških sanjah”.

Da gre Illumenium vzeti zelo zares, pričajo njihovi videoposnetki na socialnih omrežjih, na YouTubu imajo nekateri tudi blizu 100 tisoč ogledov, na Facebooku pa so nabrali že 32 tisoč všečkov. Ko človek prvič prisluhne njihovi glasbi, se hitro spomni, na katerega izmed slavnih finskih rock bandov, ki so v evropskem smislu zelo prepoznavni. Mešanica metala in post-grungea je zelo sveža, kitarski “riffi” človeka hitro zasvojijo.

Ni presenetljivo, da je frontman skupine, Kari Kärner, velik oboževalec skupine HIM, njegova angleščina je brezhibna. Čeprav so z ustvarjanjem pričeli šele pred dvema letoma, je šesterica že izdala svoj prvi studijski album, ki nosi naslov Proti neskončni neskončnosti (Towards Endless Infinity). Njihov slogan je Illumenium na vrh!, logotip skupine pa ima vsak član vtetoviran na določenem delu telesa. Pevec kar na obrazu, da ga slučajno ne zgrešimo.

Fantje so uporniki, ki verjamejo v večno življenje, a ne v cerkev, kar dve izmed pesmi na ploščku namreč nosita naslov Rešite nas pred religijo (Save us from religion). Eden izmed singlov nosi naslov Stopnišče, ki pa ravno nasprotno ne vodi v nebesa, kamor so si želeli člani skupine Led Zeppelin. “Naša glasba je drugačna, česa takšnega še niste slišali, zato nas je težko primerjati z drugimi bandi,” razlaga naš sogovornik Kärner, ki pa obljublja, da bomo ob večkratnem poslušanju njihovo glasbo hitro vzljubili.

Čeprav je članov skupine šest, so trenutno v Ljubljani samo trije; bobnar je zbolel in ostal doma v Estoniji, bas kitarist pa je skočil na poroko. Do koncerta v Bolgariji čez teden dni bodo že v popolni zasedbi. O svoji deželi govorijo zelo ponosno, so pravi domoljubi, ki imajo zelo dobro mnenje predvsem o svojem glavnem mestu. “Talinn je pač nekaj posebnega, unikatno mesto med evropskimi prestolnicami,” stari center opisujejo Illumenium.

Zanima jih tudi politika, a se agresivne ruske zunanje politike ne bojijo. Še več, po njihovem mnenju bi morali Estonija in Rusija sodelovati še precej tesneje, saj je v njihovi prestolnici praktično pol prebivalcev rusko govorečih. Vladimirju Putinu pa vseeno ne pustijo, da bi jim ukradel njihov slogan. “Če slučajno s kazalcem kaže proti vrhu, je to pobral od nas,” se še pošali Kärner.

Luka Svetina