Video: Oglejte si Rembrandtovo obsesijo s selfiji

Avtoportret je danes pomembnejša tema, kot je bil kdajkoli v zgodovini. Napaja družbena omrežja, na katerih ljudje nepretrgoma predstavljajo sami sebe. Nekoč so ljudje avtoportret več ur slikali, danes ga v sekundi kliknejo.

Na razstavišču Kunsthalle v nemškem Karlsruheju je na ogled razstava Tukaj sem! – Od Rembrandta do selfija. Postavitev združuje okoli 100 avtoportretov umetnikov, ki so nastali v zadnjih šestih stoletjih. Prevladujejo avtoportreti francoskih, britanskih in nemških umetnikov. Razstava, kot piše na spletni strani razstavišča, ponuja vznemirljiv izbor avtoportretov v različnih medijih, nastalih v zadnjih 600 letih.

Razstava pripoveduje o začetkih samozavedanja umetnikov v obdobju renesanse, razcvetu avtoportretov v obdobju baroka, sentimentalni subjektivnosti v romantičnih avtoportretih, neprizanesljivem pogledu umetnikov samih nase v moderni umetnosti in obsesivnem preiskovanju samih sebe v obdobju fotografije in videa.

Med drugim je mogoče videti avtoportrete Palme Vecchia, Gustava Courbeta, Anselma Feuerbacha, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Henrija Matissa, Maxa Beckmanna, Andyja Warhola, Marine Abramović in Tracey Emin. Nekaj portretov si lahko ogledate tukaj.

Razstava na razstavišču Kunsthalle v nemškem Karlsruheju bo na ogled do konca januarja prihodnje leto. Ogled razstave pa bo potem možen še v Lyonu in Edinburghu.

V. V., STA

  • Kučko pod pručko

    Rembrandt van Rijn (1606 do 1669), znameniti holandski slikar iz mesteca Leyden, je že v mladosti pokazal izjemen talent za slikarstvo. Ko se je pričel uveljavljati, se je zaradi preživetja lotil slikanja portretov premožnih meščanov in njihovih žena in tako je postal odličen portretist. Njegova samopodoba na tej strani je morda najznamenitejša od številnih avtoportretov, ki jih je naredil v svojem življenju. Kdor je že bil v pariškem Louvru, si je to sliko lahko ogledal v živo. Rembrandt pa je naslikal tudi dve drugi znameniti sliki. Prva, Anatomijo, na kateri profesor Tulp pred svojimi učenci sicira mrtveca, visi v firenški palači Pitti, medtem ko sem najznamenitejšo videl v Amsterdamu. V Kraljevem muzeju je namreč za stalno nameščena Nočna straža, ki jo je pri mojstru naročilo Združenje helebardistov, branilcev Amsterdama pred vdori španske vojske. Slika predstavlja skupinski portret osemnajstih stražarjev s poveljnikom Frans Banningom Cocqom na čelu. Pri tej sliki, ki meri preko pet krat tri metre in je edina v največji dvorani muzeja, da je vsak od portretirancev plačal za svojo upodobitev enako vsoto.

    Kljub temu, da je Rembrandt v svojem plodnem ustvarjalnem obdobju zaslužil veliko denarja, pa ni imel sreče v življenju. Njegova ljubljena žena Saskia mu je umrla na drugem porodu, sin Tit je bil slaboten fant in ni preživel svojega očeta, sreče pa mu ni mogla povrniti niti njegova druga žena Kendrikje. Rembrandt, meni najljubši slikar, je umrl v v dolgovih in popolni revščini.

  • Kučko pod pručko

    Rembrandt van Rijn (1606 do 1669), znameniti holandski slikar iz mesteca Leyden, je že v mladosti pokazal izjemen talent za slikarstvo. Ko se je pričel uveljavljati, se je zaradi preživetja lotil slikanja portretov premožnih meščanov in njihovih žena in tako je postal odličen portretist. Njegova samopodoba na tej strani je morda najznamenitejša od številnih avtoportretov, ki jih je naredil v svojem življenju. Kdor je že bil v pariškem Louvru, si je to sliko lahko ogledal v živo. Rembrandt pa je naslikal tudi dve drugi znameniti sliki, ki sodita v sam vrh svetovne likovne umetnosti. Prva, Anatomija, na kateri profesor Tulp pred svojimi učenci sicira mrtveca, visi v firenški palači Pitti, medtem ko sem najznamenitejšo videl v Amsterdamu. V Kraljevem muzeju je namreč za stalno nameščena Nočna straža, ki jo je pri mojstru naročilo Združenje helebardistov, branilcev Amsterdama pred vdori španske vojske. Slika predstavlja skupinski portret osemnajstih stražarjev s poveljnikom Frans Banning Cocqom na čelu. Pri tej sliki, ki meri preko pet krat tri metre in je edina v največji dvorani muzeja, je značilno, da je vsak od portretirancev plačal za svojo upodobitev enako vsoto, zaradi česar so se kasneje sprli s slikarjem.

    Kljub temu, da je Rembrandt v svojem plodnem ustvarjalnem obdobju zaslužil veliko denarja, pa ni imel sreče v življenju. Njegova ljubljena žena Saskia mu je umrla na drugem porodu, sin Tit je bil slaboten fant in ni preživel svojega očeta, sreče pa mu ni mogla povrniti niti njegova druga žena Hendrikje. Rembrandt, meni najljubši slikar, je umrl osamljen v dolgovih in popolni revščini, podobno kot nekaj drugih velikanov svetovne umetnosti od Vincenta van Gogha, Paula Gouguina pa do Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!