fbpx

Video: Oglejte si Rembrandtovo obsesijo s selfiji

Avtoportret je danes pomembnejša tema, kot je bil kdajkoli v zgodovini. Napaja družbena omrežja, na katerih ljudje nepretrgoma predstavljajo sami sebe. Nekoč so ljudje avtoportret več ur slikali, danes ga v sekundi kliknejo.

Na razstavišču Kunsthalle v nemškem Karlsruheju je na ogled razstava Tukaj sem! – Od Rembrandta do selfija. Postavitev združuje okoli 100 avtoportretov umetnikov, ki so nastali v zadnjih šestih stoletjih. Prevladujejo avtoportreti francoskih, britanskih in nemških umetnikov. Razstava, kot piše na spletni strani razstavišča, ponuja vznemirljiv izbor avtoportretov v različnih medijih, nastalih v zadnjih 600 letih.

Razstava pripoveduje o začetkih samozavedanja umetnikov v obdobju renesanse, razcvetu avtoportretov v obdobju baroka, sentimentalni subjektivnosti v romantičnih avtoportretih, neprizanesljivem pogledu umetnikov samih nase v moderni umetnosti in obsesivnem preiskovanju samih sebe v obdobju fotografije in videa.

Med drugim je mogoče videti avtoportrete Palme Vecchia, Gustava Courbeta, Anselma Feuerbacha, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Henrija Matissa, Maxa Beckmanna, Andyja Warhola, Marine Abramović in Tracey Emin. Nekaj portretov si lahko ogledate tukaj.

Razstava na razstavišču Kunsthalle v nemškem Karlsruheju bo na ogled do konca januarja prihodnje leto. Ogled razstave pa bo potem možen še v Lyonu in Edinburghu.

V. V., STA