[VIDEO] Pijača, ki stane več kot zlato. Za skodelico kar 10 tisoč evrov.

Foto: iStock

Na kitajskem starodavnem grmu Da Hong Pao raste najdražji čaj na svetu. Njegova vrednost je v primerljivi količini ocenjena na kar 30-kratnik vrednosti čistega zlata.

V letu 2002 je izjemno bogat kupec plačal kar 25 tisoč evrov za pičlih 20 gramov legendarnega čaja Da Hong Pao. Cena je presenetljiva celo za kulturo, kjer je pitje čaja več kot 1500 let veljalo za umetnost in kjer so postopki tako precizni in zapleteni, da se pitje francoskega vina zdi enostavno, poroča BBC.

Njegovo zapleteno postrežbo si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Gram omenjenega “zlatega čaja” stane okrog 1.200 evrov oziroma slabih 10 tisoč evrov na skodelico. “Videti je primeren za berača, a njegova cena je za cesarja in ima srce Bude,” pojasnjuje Xiao Hui, izdelovalka čajev v mestu Wuyishan, južna Kitajska.

V tej pokrajini raste nekaj grmov zlatega čaja, družina Hui pa je znana po njegovem pridelovanju že vrsto let, skrivnostni recepti se namreč prenašajo iz generacije v generacijo. Najdražja vrsta tega čaja je zgolj antična vrsta, ki je narejena po starodavnih receptih. Znameniti čajevec pa ima številne različice, ki so navadnemu smrtniku brez milijonov veliko bolj dostopne.

Pokrajina Wuyishan ima presenetljiv, a prekrasen kraški videz. Čudovite planote, reke in rečice, krasni slapovi in podtalnica, polna mineralov. To so najugodnejši pogoji, ki dajejo čajevcem izjemni okus, zato lahko različne čaje in vse potrebne pripomočke najdete v domala vsaki trgovinici daleč naokrog.

Vir: Wikipedia (Hamish Symington)

Vir: Wikipedia (Hamish Symington)

Anja Dangubič

 • Rožle

  Čist pocen…

 • avtohtoni neandartalec

  Skodelica te delikatese stane isto kot soliden avto srednjega razreda, ana lokalni tržinici lahko dobiš celo vrečo podobne zeli, ki mogoče res ni taka prva klasa, vendar itak ni treba, da je tista grenčica točno določenega okusa, ker je brez veze, kar vsebuje zdravilnih in koristnih snovi, se nahaja tudi v podobnem šavju.
  No, zato je aristokracia šla počasi rakom žvižgat,ke so zapravljali ogromno časa in celo bogastvo za take perverzije, migrene ali revme pa še vedno ne znajo učinkovito odpraviti, kaj šele plešavost, po drugi strani Kitajci presajajo opicam glave iz enega telesa na drugega ter obnavljajo neozdravljive organe z matičnimi celicami.

  • Rožle

   Lahko bi mal več povedu še o tem….

   • tarantela

    He-he, bi povedu, ko bi kaj več pisalo v kakšni bukli filozofije, ampak tam o tako konkretnih stvareh ne piše; menda.

 • dr Janez Sveti

  Šipek in materina dušic sta boljšega okusa in pol manj stanejo. Pri meni.
  DR Janez Čajni raj

  • zemlazrak

   pol manj:)

   • dr Janez Sveti

    Poglej, saj se lahko pogajava a ne?
    DR Janez Sveti Veletrgovec

 • Borut Stari

  Gledam video priprave čaja, ki je sama potrata vode, čaja in časa za kakšno šalico. Vse v stilu, ko ima revež preveč masla si še rit z njim maže.Uživajo ga verjetno komunistični veljaki, ki ga ne plačujejo. Tisti, ki imajo denar ga na ta način ne zapravljajo in ga prav zato imajo.

 • tarantela

  Koliko bi še plačali, tisti bogataši, če bi pri nas kje cuknili požirek pri kakšnem šnopsokuharju. Najbrž tega še niso poznali oz. ne poznajo, zato mečejo denar proč za šavje.

 • tarantela

  Ko smo že pri zvarkih: na tem portalu imate toliko reklam o tem, kaj bi moral človek uživati, da bi shujšal, da bi morali po svetu hoditi že sami anoreksični okostnjaki.

 • pokvarjeniSvet

  Kaj ima to kako zdravilno moč, koristi kaj lepoti in zdravju….ali gre samo za prestiž ?

  Spet samo precenjeni prestiž in luksuz.