fbpx

[VIDEO] Pijača, ki stane več kot zlato. Za skodelico kar 10 tisoč evrov.

Foto: iStock

Na kitajskem starodavnem grmu Da Hong Pao raste najdražji čaj na svetu. Njegova vrednost je v primerljivi količini ocenjena na kar 30-kratnik vrednosti čistega zlata.

V letu 2002 je izjemno bogat kupec plačal kar 25 tisoč evrov za pičlih 20 gramov legendarnega čaja Da Hong Pao. Cena je presenetljiva celo za kulturo, kjer je pitje čaja več kot 1500 let veljalo za umetnost in kjer so postopki tako precizni in zapleteni, da se pitje francoskega vina zdi enostavno, poroča BBC.

Njegovo zapleteno postrežbo si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Gram omenjenega “zlatega čaja” stane okrog 1.200 evrov oziroma slabih 10 tisoč evrov na skodelico. “Videti je primeren za berača, a njegova cena je za cesarja in ima srce Bude,” pojasnjuje Xiao Hui, izdelovalka čajev v mestu Wuyishan, južna Kitajska.

V tej pokrajini raste nekaj grmov zlatega čaja, družina Hui pa je znana po njegovem pridelovanju že vrsto let, skrivnostni recepti se namreč prenašajo iz generacije v generacijo. Najdražja vrsta tega čaja je zgolj antična vrsta, ki je narejena po starodavnih receptih. Znameniti čajevec pa ima številne različice, ki so navadnemu smrtniku brez milijonov veliko bolj dostopne.

Pokrajina Wuyishan ima presenetljiv, a prekrasen kraški videz. Čudovite planote, reke in rečice, krasni slapovi in podtalnica, polna mineralov. To so najugodnejši pogoji, ki dajejo čajevcem izjemni okus, zato lahko različne čaje in vse potrebne pripomočke najdete v domala vsaki trgovinici daleč naokrog.

Vir: Wikipedia (Hamish Symington)

Vir: Wikipedia (Hamish Symington)

Anja Dangubič