fbpx

[VIDEO] Poglejte, kaj se zgodi z ljudmi, ko slišijo, da so lepi

Ljudje smo včasih preveč kritični do svojega videza. Na naslovnicah revij opazujemo podobe popolnih teles in pozabljamo, da so vse slike temeljito obdelane – pogosto od originala ostanejo le bledi obrisi. Stremimo za umetno postavljenimi ideali, ki se nam predstavljajo skozi medije in imajo skupno sporočilo: “Niste dovolj dobri!” Kako pa bi se počutili, če bi vam neznanec na ulici rekel, da ste lepi? 

Predstavljamo videoposnetek, v katerem študentka neznancem pove, da so lepi. Njihove reakcije dokazujejo, da ljudje premalokrat slišimo komplimente, jih težko sprejmemo ali pa nam je ob njih nerodno.

Študentka na fakulteti v Chicagu se je lotila prav posebnega projekta, ki se je nato izkazal kot družbeni eksperiment. Ljudem je pred kamero povedala, da so lepi. Njihove reakcije so neverjetne in dokazujejo, kako je človek včasih preveč kritičen do sebe, zato težko sprejeme kompliment.

Enostavno je želela posneti lepoto ljudi
“Želim poudariti, da moj prvotni namen ni bil preverjati odzivov ljudi. Preprosto sem želela posneti lepoto ljudi in dobila takšen rezultat,” pojasnjuje študentka. Odzivi so različni. Prevladujejo občutki presenečenja, večini pa postane nerodno.

Samopodoba oziroma samopojmovanje je sklop zaznav, misli in predstav o sebi, o tem, kdo in kaj smo. Je vse tisto, kar si mislimo o sebi, svojih sposobnostih, lastnostih, o svojem telesu, možnostih v življenju, uspehih in neuspehih. 

Mediji lahko slabo vplivajo na oblikovanje samopodobe
Mladostniki so še posebej izpostavljeni vplivu številnih medijev, ki lahko znatno vplivajo na njihovo razmišljanje o sebi. V nekaterih medijih lahko zaznamo preveliko poudarjanje moči, slave in popularnosti, ki jim mladi sledijo. Mnogo mladostnikov želi izgledati kot slavna oseba, zato so lahko nezadovoljni s svojim videzom in menijo, da niso dovolj dobri.

Pri mladih zato pogosto prihaja do nevarnih podvigov, ko gre človek preko svojih meja, da bi dosegel svoj ideal. Napačno posredovane vrednote slabo vplivajo na mladostnika. Zato pozabljajo na pomen pravih vrednost, kot so družina, ljubezen in prijateljstvo.

“Vsake oči imajo svojega malarja”
Izkustvo “lepega” pogosto vključuje interpretacijo določene entitete kot uravnovešene in harmonične z naravo. To lahko vodi k občutenju privlačnosti in čustvenega blagostanja. Ker je občutenje lepote subjektivno izkustvo, je pogosto rečeno, da “imajo vsake oči svojega malarja.”  V svojem najglobljem smislu pa lahko lepota vzbuja pomembna pozitivna refleksivna izkustva o svoji lastni eksistenci.

N. K.