fbpx

[VIDEO] Prihaja nova moda: To so burke za moške

Foto: ZDF Facebook

Vse več ljudi se boji, da se bodo s prihodom muslimanov v Evropo spremenili tudi naša kultura, naša vera in naše vsakdanje življenje. Marsikoga skrbi, da bi morale v prihodnosti tudi naše ženske nositi naglavno ruto. Kaj pa bi se zgodilo, če bi v rute oblekli tudi moške? 

S to mislijo se je poigrala umetnica in fotografinja Manuela Gangl, ki je predstavila zanimivo razstavo, v kateri je evropske moške oblekla v burke in jim nadela naglavne rute. Razstavo je poimenovala Pazniki raja.

S tem se ironično navezuje na raj, v katerem – po Koranu – moške čakajo užitki, ki so se jim odpovedali na račun zvestobe v življenju. ”Dolgi lasje so v mnogih kulturah povezani s spolnostjo, erotičnostjo in močjo. Naglavne rute pa vse to skrijejo, s čimer delajo nesrečne tako moške kot tudi ženske,” je dejala avtorica razstave.

Naslov tako ironično prikazuje paznike raja, ki z nošenjem naglavne rute zavirajo svoje lastne užitke. Kot pojasnjuje avtorica, je z razstavo želela opozoriti tudi na vedno večji kolektivni strah pred islamizacijo, poroča portal Szene Hamburg.

Kako bi izgledali Evropejci v naglavnih šalih, si poglejte v spodnjem videu.

M. G.