fbpx

[Video] Se je res neumno cepiti, če si mlad?

Foto: YouTube

Tako v svetu kot tudi v Sloveniji zaznavamo eksponentno rast širitve seva delta, ki je dvakrat bolj nalezljiv od angleškega seva. Ker se bližajo poletne počitnice, ko se večina ljudi sprosti in odpravi na oddih, je nujno vnovič spomniti na priporočilo zdravstvene stroke, ki vsem mladim in odraslim potnikom, ki potujejo v tuje kraje, svetuje, da se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnosti okužbe in težjih oblik bolezni. 

Če si mlad in zdrav se je neumno cepiti,” meni velika večina mladih, čeprav je že dlje časa znano, da je cepljenje proti covidu-19 edino, da lahko prepreči eksponentno širjenje števila okužb. Glede na to, da je virus smrtonosen za ranljivo populacijo ljudi,

V kratkem promocijskem filmčku za cepljenje proti covidu-19, ki ga je nedavno objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je mogoče videti, kako epidemiolog dr. Mario Fafangel odgovarja na pomisleke, ki se pogosto pojavljajo pri marsikom, ki premišljuje glede cepljenja. “Zakaj bi se moral jaz, mlad, močan, zdrav, cepit? En virusek me že ne bo z****l,” so namreč besede, ki jih lahko pogosto slišimo pri marsikom, starem od 25 do 40 let.

Mladi se cepimo tudi zaradi drugih, bolj ogroženih
Televizijski voditelj Jože Robežnik je Fafangla uvodoma povprašal, zakaj bi se moral cepiti glede na to, da je mlad, močan in zdrav in star 40 let. Epidemiolog mu je pojasnil, da  ima pri teh letih v primerjavi z osemnajstletnikom kar 15-krat večje tveganje, da zaradi covida-19 pristane v bolnišnici in 130-krat večjo verjetnost, da zaradi covida-19 umre. Ker je Robežnik na to odvrnil, da se vendarle ukvarja s športom, ga je Fafangel opozoril, da se mora zavedati, da se lahko pri vzdrževanju fizične forme poškoduje. Za zdravljenje pa je nujno, da so bolnišnice prazne. “Covid-19 pa povzroča ravno ta problem, da polni bolnišnice. Veva, da si dober človek in da se cepiš tudi za druge. In to je tisto, da se cepiš tudi za ostale, da gremo čimprej nazaj v staro življenje,” je opozoril epidemiolog.

Če se ne konča za vse, se ne konča za nobenega
Ker obstajajo pomisleki, kako doseči, da se vsi cepijo, je Fafangel pojasnil, da je to mogoče s pomočjo pozitivne komunikacije. Pri tem pa je sicer pomagala EU. “Ker ključna je dostopnost cepiva in s skupnim naročilom je EU dosegla to, da je cepivo pravično distribuirano po Evropi in da najbogatejše države niso nepravično v prioriteti,” je pojasnil in dodal, da se ta epidemija ne bo končala, če se ne bo končala povsod po svetu. “Konča se lahko samo tako, da bo cepivo dostopno globalno. Tudi tukaj EU pomaga. Iniciativa COVAX temelji ravno na tem, da bi bilo cepivo dostopno vsem. Ker če se ne konča za vse, se ne konča za nobenega,” je bil jasen.

Glede novih različic virusa je Fafangel pojasnil, da še ni različice, za katero cepivo ne bi bilo učinkovito. “Po drugi strani pa EU z iniciativo HERA Incubator skrbi za to, da imamo možnost, da po celi EU sekveniramo in iščemo nove variante virusa. Ko jih najdemo, lahko cepivo prilagodimo čimprej, da bo to učinkovito. Cepiti se je varno in nujno, če se hočemo kot družba čimprej vrniti v običajno življenje. In tudi zaradi EU je cepivo varno in dostopno,” je dodal Fafangel in Robežniku položil na srce, da naj se cepi zase, za vse nas in to pove še drugim.

Nina Žoher