fbpx

[VIDEO] V Cannesu bodo zavrteli Štigličevo Dolino miru

Filmska klasika Franceta Štiglica Dolina miru, ki je v Cannesu za zlato palmo tekmovala leta 1957, se vrača na festival, tokrat s klasikami svetovnega slovesa. Dolino miru bodo predvajali 18. maja, projekcije pa se bosta udeležila tudi glavna otroška igralca v filmu – Tugo Štiglic in Eveline Wohlfeiler, ki se od snemanja nista več srečala.

Dolina miru je prvi slovenski film, ki je uvrščen v uradni festivalski program Cannes Classics. Štiglic je bil leta 1957 nominiran za zlato palmo za režijo, glavni igralec John Kitzmiller pa je kot prvi temnopolti igralec na tem festivalu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo.

Zgodba o dveh sirotah
Zgodba Štigličevega filma, ki ga je kritik Louis Chavet za francoski časnik Le Figaro označil za ganljivo in iskreno pustolovščino, govori o dveh vojnih sirotah, ki sta med bombardiranjem mesta izgubila starše –  desetletnem Marku (Tugo Štiglic) in nekaj let mlajši nemški deklici Lotti (Evelyne Wohlfeiler). Otroka iz sirotišnice v okupiranem mestu zbežita v gozd, da bi našla dolino miru, o kateri je Lotti pripovedovala babica. Marko je prepričan, da gre za dolino, v kateri je imel njegov stric hišo in mlin.

Preden uspeta zbežati, obveščevalna služba Marku izroči pomembno sporočilo o nemški ofenzivi, ki naj bi ga prenesel partizanom. Med svojo pustolovščino v gozdu otroka naletita na ameriškega narednika Jima, ki se je rešil iz sestreljenega letala. Skupaj najdejo stričevo hišo in dolino miru, a jih tam prestrežejo Nemci, ki ameriškega vojaka ubijejo, medtem ko Lotti in Marko sama odtavata v gozd, da bi našla pravo dolino miru – svet brez sovraštva in vojn.

Vrteli bodo še druge restavrirane filme
Devetdesetminutno restavrirano verzijo slovenskega kultnega filma bodo predvajali v dvorani Bunuel. Dolina miru se bo tako vrtela v družbi restavriranih filmskih mojstrovin, kot so One-Eyed Jacks (1961) v režiji Marlona Branda, Solaris (1972) Andreja Tarkovskega, Legenda o Ugetsu (1953) režiserja Kenjija Mizoguchija, Valmont (1989) Miloša Formana, Moški spol-Ženski spol (1966) Jean-Luca Godarda in Dekalog 5 in 6 (1989) Krzysztofa Kieslowskega, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

N. K., STA