fbpx

[Video] Vojna v Ukrajini združila skupino Pink Floyd po skoraj treh desetletjih

Pink Floyd (foto: Twitter)

Člani legendarne skupine Pink Floyd so se po skoraj treh desetletjih ponovno združili in izdali novo pesem z naslovom “Hey Hey Rise Up”, da bi podprli prebivalce Ukrajine, izkupiček od pesmi pa bo namenjen ukrajinski humanitarni pomoči.

“Želimo izraziti svojo podporo Ukrajini in na ta način pokazati, da večina sveta misli, da je popolnoma narobe, če velesila napada neodvisno demokratično državo, kakor je to postala Ukrajina,” je za CNN dejal kitarist skupine Pink Floyd David Gilmour. To je prva nova pesem skupine po letu 1994, ves izkupiček pa bo namenjen ukrajinski humanitarni pomoči.

Navdihnil jih je nastop ukrajinskega pevca
Pevec skupine David Gilmour je za medije povedal, da ga je navdihnil videoposnetek glavnega pevca ukrajinske skupine Bloombox, Andreja Klivniuka na Instagramu, kjer poje ukrajinsko protestno pesem na praznem trgu, oblečen v maskirne hlače in rumen trak okoli leve roke. Z dovoljenjem Klivniuka je v pesmi prisoten tudi njegov vokal.  Gilmour, ki ima ukrajinsko snaho in vnuke, je v izjavi za medije dejal, da ga je pevčev nastop na kijevskem trgu močno ganil, sploh pa ta tišina v ozadju po vsem tem, ko je mesto ostalo prazno, “to je bil močan trenutek, zaradi katerega sem ga želel uglasbiti”, je dejal.

V skupini Pink Floyd so dejali, da tako “kot mnogi čutijo bes in frustracijo tega groznega dejanja neodvisne, miroljubne demokratične države, ki jo je napadla ena od največjih svetovnih sil in njene ljudi pobija”, poleg vsega pa je to izraz podpore Ukrajini. Videospot vsebuje različne simbole, kot je sončnica, ukrajinska nacionalna roža, simbolično pa prikazuje tudi opaženo starejšo žensko, ki sončnična semena daje ruskim vojakom.

Mikrofon zamenjal za puško
Ukrajinski pevec Klivniuk je svojo skupino in turnejo zapustil, ko je izvedel, da je Rusija napadla Ukrajino. Svoj mikrofon je zamenjal za jurišno puško, svojo usnjeno jakno pa za oklepni telovnik in se odšel borit ob bok s svojimi ukrajinskimi rojaki proti invazijskim ruskim silam, ki so se z zračnimi napadi in težkim topništvom prebijali v državo. “To je moja dolžnost. Ukrajina je moj dom, in ni me tako enostavno potisniti iz mojega doma,” je dejal za CNN 42-letni ukrajinski pevec, ki je kasneje pristal v bolnišnici, potem ko ga je zadel šrapnel.
“Hey Hey Rise Up” je prva avtorska glasba skupine po 28 letih. Leta 2014 je skupina izdala album “The Endless River”, ki je bil v glavnem ambientalna in instrumentalna glasba, ki temelji na sejah iz leta 1994, ustvarjenih med “The Division Bell”. Pink Floyd je (bila) britanska rock skupina, ki spada med najpomembnejše predstavnike progresivnega rocka. S svojo glasbo in vizualno obliko svojih albumov in nastopov je pomembno vplivala na razvoj rock glasbe. Največji komercialni uspeh je skupina doživela v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Do sedaj zadnja plošča je izšla leta 2014, zadnjo svetovno turnejo so imeli leta 1994. Nato so skupaj nastopili le še enkrat, 2. julija 2005 v okviru koncerta Live 8 v Londonu.
Tanja Brkić