fbpx

[Video] Za najmlajše in tiste nejeverne: Risanka, ki sporoča potrebo po spoštovanju zdravstvenih ukrepov med pandemijo

Lepotica in zver. (Foto: posnetek zaslona)

Pandemija vpliva tudi na svet risank, za najmlajše in tiste nejeverne pa se je pojavila zgodba o potrebi spoštovanja zdravstvenih ukrepov: Nošenja maske, umivanja rok in zaupanja v stroko.

Kljub temu, da smo povsod po Evropi priča širjenju števila okužb z novim koronavirusom, je še vedno nekaj takih, ki si nikakor ne morejo dopovedati, da je slednje zaščitnim ukrepom smiselno, saj le ti pomagajo pri zajezitvi virusa. Poleg doslednega umivanja rok in držanja primerne socialne distance se priporoča nošenje mask, saj le to predstavlja strokovno utemeljen, ustrezen in učinkovit ukrep, ki prispeva k zajezitvi virusa. Ker obstajajo takšni, ki tarnajo, kako naj bi bilo nošenje mask nesmiselno in naj bi predstavljalo veliko težavo, je nastala prikupna risanka, kjer je črno na belem pojasnjeno, kako nošenje mask ne predstavlja težav, ampak je zgolj preprost ukrep, ki ima koristi za javno zdravje.

V kratki poučni risanki Lepotica in zver v glavni vlogi nastopata svečnik in čajnik, ki predstavljata le del začaranega osebja v začaranem gradu. V poduk vsem gledalcem je poudarjeno v poduk, da nošnja maske res ni tako zahteven ukrep, ki se pričakuje od vsakega posameznika. “Nadeni si nekaj tkanine okrog svojega obraza. To je najlažja naloga. V telovadnici, v trgovini, itd. Ti odloki niso zlonamerni,” je izpostavljeno.

Z zdravstvenimi ukrepi vam nihče ne odreka pravic
“Vse vaše teorije so izmišljene. Nehajte z lažmi in prerekanjem. Nihče vam ne odvzema pravic,”
izpostavlja začarani svečnik in dodaja, da bi zaradi vseh teh špekulacij, ki mu pridejo na uho, potreboval včasih čutaro (pijače). Vsem razpravljavcem glede nošenja mask nalaga naj si preberejo nekaj dejstev in nosijo masko. “Za božjo voljo, gre samo za masko. Žalostno je, da ko ljudi pozoveš, da naj sledijo pravilom, te nadlegujejo.”

https://twitter.com/shannonmstirone/status/1318021982554787840?s=20

V luči krikov in srepih pogledov je začarani čajnik poudaril, da še nikoli ni videl toliko ljudi, ki so tako dramatični samo zaradi kosa tkanine. Vzklikajo namreč: “Težko je dihati, tako je vroče!”. “Nehajte stokati! Stisnite zobe in nehajte jezikati! Veliko imamo za narediti. Ni samo gripa, zato nosite masko! Nosite masko!,” je jasen začarani čajnik.

Začarani servis ljudem v poduk nalaga, da naj poskusijo misliti na dobrobit tudi koga drugega, ne samo na sebe! “To je vse kar vas mi prosimo! Medtem, ko sedite, gledate Fox, ignorirate znanost in zdravnike, se vaša ignoranca kaže v naraščanju števila smrti. Od primera do primera, od testa do testa, ne pozabite niste zatirani. Dokler pandemije ne potisnemo v preteklost poskusite biti ne tako godrnjavi. Imejte zaupanje v stroko, nosite masko. Umivajte roke in nosite masko!”, poudarjajo.

Nina Žoher