fbpx

[Video] Znanstveniki po tridesetih letih spet opazili vietnamskega mišjega jelenčka

Prva slika vietnamskega miniaturnega mišjega jelena po skoraj 30 letih (foto: globalwildlife.org)

Mali sesalec, ki izgleda kot križanec med mišjo in srno je bil prvič po 30 letih spet opažen v divjini. Vietnamski raziskovalci so s pomočjo takoimenovanih “fotopasti” v objektiv ujeli slike vietnamskega miniaturnega mišjega jelena.

“Ni bilo razloga, da bi mislili, da je izumrl, a ravno tako niso vedeli ali je izumrl,” je povedal član organizacije Global Wildlife Conservation (GWC) in doktorand Leibnizovega inštituta za raziskovanje v Berlinu Andrew Tilker.

Tilker je pri tem poudaril, da noben znanstvenik ali raziskovalec ni vedel ali je vietnamski mišji jelen (Tragulus versicolor) še prisoten v divjini.

Žival, ki je na videz križanec med srno in mišjo prvič opisali na začetku 20. stoletja in nato ponovno leta 1990. Takrat je bilo tudi zadnjič, odkar so žival videli.

Odkritja znanstvenikov, ki so v objektiv po 30 letih končno ujeli mišjega jelena so bili objavljeni v novembrski številki znanstvene publikacije Nature Ecology & Evolution.

Mišji jelen je na seznamu 25 najbolj iskanih izgubljenih živalskih vrst, katerim v iniciativi GWC za iskanje izgubljenih vrst želijo zagotoviti preživetje. Omenjen jelenček spada v miniaturno družino svoje vrste, zraste namreč toliko kot zajec.

 

Ivan Šokić