Vinograd v New Yorku? Očitno je mogoče tudi to, kar na strehi

Devin Shomaker v svojem vinogradu na strehi

V New Yorku, natančneje v Brooklynu, so zasadili prvi vinograd na strehi. Upajo, da bo prvi vinski letnik v sodih že naslednje leto.

Devin Shomaker, soustanovitelj podjetja Rooftop Reds razlaga, kako je prišel na to misel: ”Ideja je prišla iz potrebe, po življenju prav tukaj. Hočem živeti v Brooklynu. Obiskoval sem vinarsko šolo. Razmišljal sem, kako pridobljeno znanje uporabiti v novi panogi, ki jo imenujemo urbano kmetijstvo oziroma urbano vinogradništvo.”

Morda se streha ne more primerjati z vinorodnimi briškimi griči ali s soncem obsijanimi vinogradi Toskane. Devin se tega zaveda in pravi, da streha omogoča natančen nadzor pogojev za rast vinske trte, kar je prednost.

Bo vino v sodih že drugo leto? Foto: STA

Bo vino v sodih že drugo leto?
Foto: STA

Somelierka Tali Dalbaha pojasnjuje:”Mislim, da je pomanjkljivost to, da streha ni naravno okolje za rast vinske trte, ampak vseeno je mogoče. Trta tu lahko zraste in iz nje lahko narediš vino. V trenutku, ko je tu grozdje, se proces lahko začne.”

Računajo, da bodo naslednje leto pridelali 30 steklenic prvega letnika New Yorškega vina v zgodovini.

A.J.

 • Diverzant

  Mmm”to bo posebno vino z okusom smoga.

  • Anton

   smog?

  • Philosopher

   S priokusom ‘svobode’.

 • Anton

  vsaka krpica zemlje pride prav, pa magar za solatko, da ti ni treba ponjo hodt v trgovino. Itak računice ni glede stroškov, je pa vsaj dober filing, da si pridelal nekaj s svojim znanjem in trudom in da ješ vsaj približek bio hrane.

 • pokvarjeniSvet

  lol zaradi dobre komercializacije/ marketinga bo to vino cenjeno (za tiste ki padejo na komercializacijo oz marketing), čeprav vsi vemo da ni variante da bo tako dobro kot naše….glede nato kakšno okolje je NY kot mesto.

  Pa ravno vinograd, kaj ni že dovolj vinogradov na podeželju, da je treba sedaj še to v mesta selit.

  Me zanima kdo toliko alkohola popije v ZDA ? očitno so sami alhokoliki pijančki tam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!