Voditeljica črnogorske televizije dvignila veliko prahu: Ženske bi se lahko izognile nasilju, če ne bi izzivale

Oddaja "Dobro jutro Črna gora" (foto: prinrscreen)

Dejstvo je, da prav nobena ženska ne bi smela trpeti nasilja ali se počutiti krivo za to, da se nasilje zgodi. In medtem ko bi morali javni prostor izkoristiti za vsakodnevno opominjanje omenjenih dejstev in spodbujanje žensk k govorjenju o nasilnežih, voditeljica jutranjega programa iz Črne gore počne ravno nasprotno.  

V oddaji “Dobro jutro Črna gora” na RTCG so voditelji gostili Biljano Zeković, izvršno direktorico SOS telefona (društvo za žrtve nasilje) Podgorica, da bi razpravljali o tej tako pomembni in občutljivi temi, vendar je strokovno mnenje o tem, kako se boriti proti nasilju, preglasilo skrajno neprimerno osebno mnenje voditeljice oddaje.

Mnenje voditeljice Jovane Božarić Stanišić je namreč bilo, da nobena ženska ne bi smela niti razmišljati o tem, kaj šele javno povedati, da se se nasilje dogaja oziroma kako ga preprečiti, kajti obstaja tudi druga plat zgodbe, in ta je, da ženska s svojimi dejanji in obnašanjem povzroči, da se moški napačno vede. Zekovićeva ji je ob tem poskušala razložiti, da v takih primerih druga stran ne obstaja, vendar jo je voditeljica prekinila in nadaljevala s izražanjem svojega mnenja, ki je bilo skrajno neprimerno za javni prostor. Kasneje je voditeljica pojasnila, da jo je vodilo dejstvo, da ima ženska včasih možnost izogniti se nasilju s tem, da nečesa ne reče, da ne bi izzvala nasprotne strani, “obstajajo ženske, ki se ne znajo ustaviti, res je tako”, je dejala.

Vsi prisotni so obstali začudeni, voditeljica pa se je kljub vsemu trudila ostati vljudna. Očitno je, da za nasilje ni opravičila in da ga nihče ne more izzvati, nezaslišano pa je, da take besede pridejo iz ust javne osebe na javni televiziji.

Tanja Brkić