fbpx

Vse najboljše, Woody!

Foto: YouTube

Woody Allen na današnji dan slavi 80 let. V New Yorku rojeni filmski ustvarjalec se je do sedaj podpisal že pod 50 filmov, ki jih zaznamujejo nenavadnosti in nevrotičnost. Kot igralec in scenarist  je s svojimi deli poskrbel tako za tehten razmislek o vsakdanjih življenjskih temah kot tudi za dobro mero smeha.

Priljubljeni filmar je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa poosebljen kliše newyorškega Juda – kreativni intelektualec nizke rasti, poln dvomov v samega sebe in melanholičen do točke, ki meji na depresijo. Skozi svojo kariero je igral več ali manj enako vlogo ljubeznive zgube, ki ji ni pomoči, a se kljub temu v življenju na vso moč trudi najti pravo pot.

Katerega boste izbrali nocoj? Ponujamo 10 predlogov:

Rodil se je v judovski družini
Allan Stewart Konigsberg se je rodil 1. decembra 1935 v Brooklynu v judovski družini. Doma so prednostno govorili jidiš in malo nemščine. “Moja mati je vselej dejala, da sem bil vse do petega leta zelo veder otrok, nato pa sem postal mrk,” je Allen nekoč izjavil v zanj značilnem ironičnem slogu.

V mladosti je sledil trendom, ki so jim bili podvrženi intelektualci tistega časa in je med drugim obiskoval psihoanalitika. Trpel je za klavstrofobijo in agorafobijo, kombinacijo strahov, ki so mu oteževali soočanje z vsakdanom. Toda v filmih je Allen odkril zdravilo za svoje težave. Filmi so mu predstavljali diverzijo, saj se mu je zdelo prijetneje biti obseden s tem, kako se bo njegov junak rešil iz težav, kot razmišljati o tem, kako bi to storil sam.

Komedijanti – ljudje z grenkim nasmeškom
Pri 30 letih je Woody Alen veljal za enega najbolj priznanih komedijantov v ZDA. Znan pa je bil tudi kot ljubitelj žensk. Medijsko je najbolj odmevala njegova zveza z Mio Farrow, s katero sta posvojila najprej dečka in deklico, leta 1987 pa se jima je rodil biološki sin Satchel. Farrowova je imela še nekaj posvojencev, med njimi tudi korejsko siroto Soon-Yi.

Zaljubil se je v svojo pastorko Soon-Yi
Njuna posvojenka je bila v središču dramskega razpleta med Allenom in Farrowo. Alen se je namreč v pastorko zaljubil, se z njo poročil ter posvojil dve hčeri. Vse to se je dogajalo v času, ko je bil Allen kot režiser v vzponu zaradi kultnih filmov, kot so Annie Hall, Manhattan ter Hana in njene sestre. Mnogi njegovega dejanja niso odobravali, Farrowova ga je celo obtožila spolnega nadlegovanja, a so bile obtožbe ovržene.

Allen se je vselej znal ponovno postaviti na noge. Zapustil je ZDA in v Evropi posnel uspešne filme v Barceloni, Londonu in Parizu. Za svoje filme je bil nagrajen s štirimi oskarji, pri skorajda 80 letih pa se je odločil, da bo za Amazon posnel svojo prvo televizijsko serijo z naslovom Untitled Woody Allen Project.

V. V., STA