Vsestranski igralec in ljubljenec velikih režiserjev praznuje 60 let

Foto: epa

Ameriški zvezdnik kubanskega rodu Andy Garcia, ki velja za enega najbolj nadarjenih in vsestranskih sodobnih igralcev, danes praznuje 60. rojstni dan. Garcia slovi kot ljubljenec velikih režiserjev, saj je sodeloval z največjimi režiserskimi imeni. Tudi sam se je preizkusil v vlogah režiserja in producenta ter se podal tudi na glasbeno pot.

Eden od igralčevih pomembnejših projektov je bilo sodelovanje s Francisom Fordom Coppolo pri tretjem delu trilogije Boter. Za vlogo v filmu je bil nominiran za oskarja in zlati globus.

Filmska knjižnica
Leta 1991 je ustanovil svoje producentsko podjetje CineSon Productions. Pod njegovim okriljem je posnel svoj režijski prvenec, celovečerni koncertni dokumentarec o enem izmed izumiteljev mamba, basistu Israelu Lopezu Cachau z naslovom Cachao … Como Su Ritmo No Hay Dos.

Igral je tudi v akcijskih filmih Oceanovih 11, 12 in 13 ter v filmskih uspešnicah, kot so Ko moški ljubi žensko, Nedotakljivi, Črni dež, Policaj pod nadzorom, Night Falls on Manhattan, Desperate Measures.

Zaigral je tudi v več neodvisnih filmih, kot so The Lazarus Child, Modigliani, Neizrečeno in Mož z Elizejskih poljan, slednja je tudi produciral. Glavno vlogo je odigral tudi v filmu Izgubljeno mesto, prvem celovečercu, ki ga je režiral.

Tudi glasbenik in glasbeni producent
Leta 2000 je bil nominiran za emmyja in zlati globus za vlogo legendarnega kubanskega trobentarja v HBO produkciji Za ljubezen do dežele: Zgodba o Arturju Sandovalu, kjer je podobno kot pri Izgubljenem mestu prišla do izraza njegova ljubezen do kulture rodne Kube. Je tudi glasbenik in glasbeni producent, za kar je prav tako prejel več nagrad.

Rodil se je v Havani, od koder se je družina, ko je bil star pet let, zaradi prihoda Fidela Castra na oblast, preselila na Florido. Kot mladenič je igral v številnih gledaliških predstavah, leta 1970 pa se je preselil v Los Angeles, kjer je nadaljeval filmsko kariero. Tam še danes živi z ženo in štirimi otroki, piše na spletni strani Koloseja.

B. O., STA