fbpx

Z neba nas danes gleda … polna mrzla luna

Foto: epa

Za vse tiste, ki radi opazujejo dogajanje na nebu, prinaša današnji božič dodatno darilo – polno luno. Nazadnje je bila polna luna na božični dan pred 38 leti, naslednja pa se obeta leta 2034, navaja ameriška vesoljska agencija Nasa.

Polna luna je nastopila malo čez 12. uro, vendar je za zdaj še ni mogoče videti. V Mariboru bo vidna ob 16.46, zašla pa bo jutri nekaj čez sedmo zjutraj, je povedal predsednik Astronomskega društva Orion iz Maribora Igor Žiberna.

Lunini ciklusi so dolgi približno 29 dni in pol, medtem ko je koledarski mesec dolg od 28 do 31 dni, zato se dnevi, ko nastopijo polne lune, premikajo vzdolž koledarja, je pojasnil Žiberna. To bo letošnja že 13. polna luna, saj je ta v juliju nastopila dvakrat, 2. in 31. julija.

Tokrat je polna luna tudi “mrzla luna”
Z astronomskega vidika sama polna luna ne velja za večjo posebnost, je pa zagotovo zanimivo, kadar nastopi na kakšen praznični dan, pravi Žiberna. Ob tem je spomnil, da smo lahko v Sloveniji 31. decembra 2009 opazovali delni lunin mrk. Pogoj za to, da nastane lunin mrk, pa je vedno tudi polna luna.

Po navedbah Nase decembrsko in zadnjo letošnjo polno luno imenujemo tudi polna mrzla luna, ker se pojavlja na začetku koledarske zime.

N. K., STA