fbpx

Za nežnejši spol: Imate menstruacijo? Vstop prepovedan

Foto: YouTube

Ženske so v času menstruacije nečiste in ne smejo med ljudi, je prepričano vodstvo hinduističnega templja v Indiji. Dame bodo pred vhodom v svetišče moale iti skozi napravo, ki jih bo testirala, ali krvavijo ali ne. Indijke so nad ukrepom ogorčene, saj je prav ta “nečistost” razlog za življenje.

Hinduistični tempelj bo prepovedal vstop ženskam, ki so sredi “tistega” obdobja v mesecu. V ta namen bodo pred vhodom v svetišče namestili poseben skener, skozi katerega bodo morale iti vse ženske. V kolikor bo ta skener zaznal, da je ženska v času menstruacije, bo zanjo vstop v tempelj prepovedan. V templju Sabarimala so se za ta ukrep odločili, ker verjamejo, da so ženske v času krvavitve “nečiste”.

Kaj narediti z nečistimi ženskami?
Vodja temlja Prayar Gopalakrishnan se je izrazil malo drugače. “Skener bo prepoznal, če je za žensko pravi čas, da vstopi v svetišče,” je po poročanju The Thelegrapha povedal medijem. Dejal je tudi, da se bodo ob namestitvi naprave še posvetovali, kaj storiti z “nečistimi” ženskami.

V hinduizmu se menstruacija zmotno šteje za nečisto zaradi nejasnosti starih tradicij, saj nekoč ženske v času krvavitve niso hodile v tempelj. Ljudje so domnevali, da je vzrok za to “nečistost”, vendar je bila tradicija dejansko oblikovana tako, da je ženskam v času krčev in bolečin dovoljevala počitek.

“Ta kri je razlog, da ste živi”
Indijske ženske so se na predlog tovrstnega testiranja odzvale zelo ostro. Na socialnih omrežjih so začele tudi kampanjo z namenom dokazovanja, da v času menstruacije ni ničesar nečistega.

Odziv Indijk na socialnih omrežjih (foto: Facebook).

Odziv Indijk na socialnih omrežjih (foto: Facebook).

V kampanjo, ki se imenuje “Happy to bleed” (“Vesela sem, da krvavim”), so se vključile ženske vseh starostnih skupin in celo nekateri moški, ki želijo na ta način podpreti ženske. Ena jeznih Indijk je na svojem Facebook profilu zapisala: “To, da krvavim, je razlog, da ste me sprejeli kot žensko. Če ne bi imela menstruacije, bi to pomenilo, da ne bi imela možnosti za rojevanje otrok. Tako da zaprite gobec glede nečistosti, ta kri je razlog, da ste živi.”

N. K.