fbpx

Za pretirano presuhe manekenke v Franciji zagrožena zaporna kazen

Foto: Printscreen/Youtube

Pretirano suhe francoske manekenke bodo po novem potrebovale zdravniško potrdilo, s čimer bodo preverili njihovo zdravstveno stanje. Francoski poslanci so podprli zakon, ki modnim revijam določa, da morajo imeti fotografije, na katerih so retuširana telesa, ustrezno označbo, da so obdelane. Kršiteljem grozi tudi zaporna kazen.

V evropski prestolnici mode so v parlamentu izglasovali, da bo država kaznovala delodajalce, ki bodo najeli anoreksični model. Na ta način želijo preprečiti poveličevanje pretirano suhih manekenk. V Franciji se z anoreksijo sooča kar 40 tisoč ljudi, od tega je 90 odstotkov žensk.

Ti ukrepi bi lahko imeli simboličen vpliv tudi v drugih državah
Nekatere druge države, kot so Španija, Italija in Izrael, so že sprejele podobne ukrepe. Čeprav ukrepi Francije veljajo le na državni ravni, pričakujejo, da bodo imeli ti simbolični vpliv tudi v drugih državah. Francija igra namreč pri določanju svetovnih modnih trendov veliko vlogo.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

“Ne gre samo za varovanje modelov, temveč tudi najstnikov, saj ima modna industrija nanje velik vpliv. Mnogokrat je prav ta odgovorna za nastanek motenj hranjenja in teženj, da bi jedli manj,” je prepričan nevrolog Oliver Veran.

Zakon vsem, ki imajo indeks telesne mase pod določeno ravnjo, prepoveduje služenje denarja kot model. Točno mejo, ki bo določena na podlagi višine in teže, bodo določili naknadno.

Delodajalcem, ki bodo kršili zakon, grozi denarna kazen v višini več kot 70 tisoč evrov, prav tako pa jih lahko doleti šestmesečna zaporna kazen.

N. K.