Začetki avtomobilizma na Slovenskem – po Codelliju in Benzu bodo poimenovali ulice v Ljubljani

Foto: STA

V Športnem parku Kodeljevo bosta danes na novo poimenovana ulica in park, in sicer po dveh na področju začetkov avtomobilizma zaslužnih možeh, ki se imenujeta Carl Benz in Anton Codelli. Dogodek ima toliko večji pomen prav zato, ker je že omenjeni Park Kodeljevo znan po svojih športnih aktivnostih kamor se uvršča tudi umetnost vožnje z jeklenimi konjički.

Carl Benz je bil po rodu Nemec. Živel in deloval je na prelomu 19. In 20. stoletja. V zgodovino se je zapisal kot pionir avtomobilske industrije. Za krono njegovega udejstvovanja na tem področju velja njegov patent Benz Patent-Motorwagen Nummer 1, ki ga je izdelal leta 1885 in je spoznan za prvi sodobni avtomobil. Po izumitelju so poimenovali tudi najbolj razširjeno gorivo cestnih prevoznih sredstev – bencin.

Ljubljana ni bila tehnološka periferija
Skupaj z razvojem avtomobilizma na prelomu stoletij se je revolucija na tem področju začela tudi pri nas. Z Antonom Codellijem so se namreč tudi na Ljubljanskih ulicah pričeli razlegati zvoki bencinskih motorjev.

Baron Anton Codelli
Rojen v Neaplju leta 1875 se je izobraževal na Dunaju v zavodu za plemiške družine. Med drugim je bil zaposlen v vojni mornarici. V življenju je veliko potoval po drugih celinah in tako razširil svoja jezikovna obzorja. Vse življenje je kazal velikansko zanimanje za tehnološki napredek, še zlasti na področju elektrotehnike in strojništva.

V zgodovino Kranjske in posledično tudi Slovenije se je zapisal še zlasti kot poslanec v kranjskem deželnem zboru v katerega je bil izvoljen leta 1908. Poleg Janeza Puha velja za enega izmed začetnikov slovenskega avtomobilizma, saj je izumil kar nekaj izboljšav za bolj udobno vožnjo z jeklenimi konjički, poleg tega pa je leta 1898 nakazal konec obdobja kočij, ko se je po ulicah slovenske prestolnice kot prvi zapeljal s svojim avtomobilom Benz Velo Comfortable, ki pa je tedaj še vedno precej spominjalo na svoje predhodnike s konjsko vprego.

Domen Mezeg

 • Peter

  Zakaj pa ne bi glavne ceste v Lublan poimenoval po Crveni zastavi?
  Bo zelo v trendu, no.

  • Nata

   ??? No, saj je živel v Ljubljani , na Kodeljevem – po Codelli- ju.

   • Peter

    Ja, vem. Nimam nič proti, čeprav se že Kodeljevo imenuje po njem.
    Bi bilo pa zelo v trendu, da se glavno cesto imenuje Cesta rdeče zastave, ne?

    • Nata

     Saj vem.
     Ja , bil bi hec – sploh s poudarkom na drugem zlogu !

 • Nata

  ++++++++ Bolje , kot po komunistih !