fbpx

Zakaj leopardi jedo v krošnji dreves?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/a-leopard-walking-towards-the-camera-in-the-kruger-gm592671734-101780533

Po tem, ko leopard ujame in ubije svoj plen, ga zvleče na drevo in šele tam poje. Takšno “obnašanje” so raziskovalci opazili tudi pri nekaterih drugih živalih in šele zdaj je jasno, kaj je razlog za to.

Leopardji samci se pogosto spravijo na žirafe – v  gobcih jih vlečejo visoko na drevesa; čez nekaj dni od njih ostanejo le še kosti in koža. 300 kilogramov težek mladič žirafe je približno petkrat težji od leoparda, kar pomeni, da bi odrasel moški moral pojesti približno 2000 bic macov, da bi jo sploh lahko dvignil od tal.

Težko opravilo
Vprašanje je, zakaj bi se torej leopard, ki se je dovolj namučil že z lovom plena, trudil, da ga po napornem delu spravi še na drevo (in to naredil skoraj zmeraj). Žival ima za to dober razlog: če leopard tega nebi storil, bi mu večerjo z lahkoto ukradli levi ali hijene – tega se torej ubrani tako, da skupaj z žrtvijo spleza na drevo, pravi študija, ki je bila objavljena februarja letos.

Kaj se zgodi, če leopard večerja “na tleh”?
Znanstveniki so na podlagi več kot 40 vrst plenov ugotovili, da je bila hrana, ki si jo je priskrbel leopard, če je takoj po ulovu ni odnesel na drevo, v 67 odstotkov primerov ukradena. Raziskave so pokazale tudi, da je v grobem ukradena zgolj ena petina leopardovih plenov.

Kakšen plen jih zanima?
Leopard se pogosto spravi na plen, ki je enkrat ali dvakrat težji od njega. Če je ulov tako majhen, ga ponavadi poje na tleh, saj se ostale hijene, levi in drugi leopardi zanj niti ne zanimajo – v nasprotnem primeru, ko pa je ulov bogat, se pojedina vedno začne visoko v krošnjah.

Znano je, da lahko leopard plen vleče s seboj kar nekaj časa in spleza tudi do 10 metrov visoko. Seveda se lahko zgodi tudi nepričakovano; če je plen manjši in je v bližini hijena, ga bo leopard ne glede na velikost plena v trenutku spravil na drevo.

S. E.