Zakaj moški lažejo o zdravstvenih težavah

Datum:

Moški so ponosna bitja. Največ jih zdravnika obišče šele takrat, ko nimajo več nobenega izgovora, da ne pridejo. “Pa še to samo, če na sporedu ni nobene nogometne tekme,” so prepričani strokovnjaki. Ti opozarjajo, da lahko prav ta ponos moške stane številnih bolezni in tudi življenja.

V Londonu so strokovnjaki razpravljali o tem, zakaj imajo moški tak odpor do tega, da poiščejo zdravniško pomoč. John Chisholm je prepričan, da se današnji moški bojijo, da bo sprejemanje zdravniške pomoči ogrozilo njihovo moškost. V naši kulturi namreč obstaja prepričanje, da morajo biti moški močni in pogumni. Zdravniki opozarjajo, da lahko taka pričakovanja v družbi resno ogrožajo življenja. “Moški tega ne bi smeli poslušati,” so prepričani.

Laganje o zdravstvenih težavah lahko pripelje tudi do zastoja srca
Jane Dickson, svetovalec na področju spolnega in reproduktivnega zdravja, opozarja, da so si moški in ženske pri dojemanju zdravja še kako različni. Na njegovi kliniki je kar štirikrat več ženskih pacientk kakor moških. Največ moških kliniko obišče v soboto, ko nimajo izgovorov, da ne pridejo. Seveda če na sporedu ni kakšne pomembne nogometne tekme. “Tudi če pridejo, ponavadi lažejo o zdravstvenih težavah, ki jih imajo,” dodaja Dickson.

“Neverjetno je, koliko moških pride zaradi bolečine v ramenih, nato pa ob odhodu iz ambulante mimogrede povejo še, da imajo smešno obarvan izpuščaj,” poudarja Dickson. Nato se ponavadi izkaže, da je bil posvet zaradi boleče rame povsem izguba časa. Različni simptomi, ki jih moški zaradi sramu zamolčijo, lahko kasneje povzročijo celo diabetes ali zastoj srca.

“To so nam vcepili že v mladih letih”
Moški že na splošno ne marajo prositi za pomoč. To je tudi eden izmed razlogov, da se izogibajo obiskom zdravnika. “Težko je priznati, da potrebujemo pomoč,” je prepričan zdravstveni novinar Jim Pollard. “Pravzaprav postanemo prav težavni, ko je potrebno priznati, da se nas nekaj loteva,” je še dodal. Težko je premagati pričakovanja družbe, ki od moških zahteva, da so močni. “To so nam vcepili že v mladih letih,” je prepričan novinar.

Obisk moškega pri zdravniku mora v družbi postati nekaj normalnega (foto: iStock).
Obisk moškega pri zdravniku mora v družbi postati nekaj normalnega (foto: iStock).

Vsaj eden od petih moških ne doživi 65. leta
Zdravstveni strokovnjaki so navedli kar nekaj šokantnih statistik. Mnogi moški ne povejo, da imajo zdravstvene težave, dokler ni prepozno. Vsaj eden od petih britanskih moških ne doživi 65. leta. Vendar ker je ta problem tako globoko ukoreninjen v našo družbo, se strokovnjaki sprašujejo, ali realno upanje, da se bo obnašanje moških glede sprejemanja zdravniške pomoči spremenilo, sploh obstaja.

Nekatere ukrepe bo torej vsekakor potrebno sprejeti. Obisk moškega pri zdravniku mora v družbi postati nekaj normalnega. “Moškim bi morali svetovati ali pa celo ukazati, da se morajo udeležiti rednih zdravstvenih pregledov,” so po poročanju The Telegrapha prepričani strokovnjaki. Vseeno pa opozarjajo, da stereotipi ne bodo izginili kar čez noč.

N. K.

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...