fbpx

Zalla Zarana – hollywoodska filmska zvezda iz Žužemberka

Foto: Ravepad

V okviru zaključka tradicionalnih žužemberških Trških dnevov, ki so potekali od 8. julija, bodo na žužemberškem gradu skupaj z gledališko in filmsko igralko Ljerko Belak drevi ob 20. uri pripravili spominsko uro, posvečeno prvi slovenski hollywoodski igralki Zalli Zarana. Ta se je kot Rozalija Sršen leta 1897 rodila v Žužemberku.

Pred kratkim so natisnili zloženko s podatki o slavni rojakinji Zalli Zarana po raziskovalni nalogi, ki je bila opravljena v njihovi osnovni šoli, sicer pa Žužemberčani omenjeno spominsko uro redno uvrščajo med zaključne prireditve svojih Trških dnevov.

Najprej Rozalija Sršen, potem Zalla Zarana
V Žužemberku rojena Rozalija Sršen se je kot 16-letno dekle leta 1913 odpravila k teti v San Francisco, z željo, da bi prišla k filmu, pa se je nato leta 1917 podala v središče ameriške filmske industrije Los Angeles.

Tam je v iskanju filmske vloge skoraj obupala, po dolgotrajnem naporu pa le prišla do nje. Nato je zbolela za špansko gripo, se leta 1920 za kratek čas in popolno okrevanje vrnila v Slovenijo, a kmalu za tem najprej odšla na Dunaj, nato v Prago in Berlin, od tam pa leto kasneje vnovič v Kalifornijo.

Po vrnitvi v ZDA se je preimenovala v Zallo Zarana, nekaj mesecev delovala kot manekenka, pozirala in statirala v vesternih. Svojo prvo pomembnejšo vlogo je dobila leta 1921 v filmu Kolo sreče, kot eksotična dama izpod Alp pa je od svojih začetkov naprej z manjšimi vlogami skupaj nastopila v 20 nemih hollywoodskih filmih.

Uživala je v zvezdniškem življenju
V omenjenem obdobju je prijateljevala z več takratnimi filmskimi zvezdami in predvsem z Oliverjem Hardyjem in s Stanom Laurelom, rada je jezdila, igrala golf in se vozila z limuzinami. S svojim zaslužkom si je kupila vilo na losangeleški aveniji Fuller, ker se ni znala prilagoditi novem pogojem, pa je njena igralska pot ob pojavi zvočnega filma zastala.

Bogato se je poročila
V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja se je poročila z bogatim ameriškim trgovcem z železnino Teom Lohmanom, po njegovi smrti  pa je v omenjeni vili na Fuller Avenue živela sama.

Pokopana v Hollywoodu, omenjena na družinskem nagrobniku
Umrla je leta 1967 in je pokopana v Hollywoodu. Na družinskem nagrobniku Sršenovih na ljubljanski Žalah pa jo omenja vklesani napis, še navaja omenjena zloženka.

Kot prva slovenska igralka, ki se je uveljavila v tujini, se sicer v Sloveniji navaja deset let mlajša Ida Kravanja oziroma Ita Rina (1907-1979), ki pa je delovala pretežno v Evropi in igrala pretežno v nemških in čeških filmih.

B.P., STA