90 odstotkov plastike pride v oceane le iz desetih rek – poglejte, katere države so največje onesnaževalke

Foto: epa

Vsako leto v oceanih konča več kot 8 ton škodljive plastike, ob takšnem trendu pa bo v njih do leta 2050 več plastike kot rib. Kar 90 odstotkov je pride po desetih rekah, razkriva študija.

Okoljska raziskava onesnaženosti oceanov in rek je pokazala, da oceane s plastiko polni le 10 svetovnih rek, od tega jih je osem v Aziji. To so Jangce, Ind, Rumena reka, Hai He, Ganges, Amur, Pearl in Mekong. Preostali dve reki sta afriški. in sicer Nil ter Niger.

Vse reke imajo skupen visok delež prebivalstva, ki živi ob njih – nekatere celo več sto milijonov -, hkrati pa imajo neučinkovit ali zelo slab sistem čiščenja odpadkov, poroča Svetovni gospodarski forum.

Najbolj onesnažene so kitajske in indijske reke
Največ plastičnih odpadkov proti morju pošilja kitajska reka Jangce, ob kateri živi kar 500 milijonov Kitajcev. Kitajska je hkrati tudi največji proizvajalec plastike, vendar pa naj bi se kitajska vlada v zadnjih letih zavezala, da bo zmanjšala onesnaženost. Lansko leto so prepovedali uvoz odpadkov iz tujine, 46-im mestom pa so naročili, da morajo odpadke reciklirati. Med najbolj umazanimi državami je tudi Indija, skozi katero tečeta druga najbolj onesnažena reka na svetu, Ind, ter šesta na tej neslavni lestvici, Ganges. Indija do sedaj ni imela učinkovitega sistema zmanjševanja odpadkov, zato bo morala v prihodnosti izboljšati upravljanje s plastičnimi odpadki ter povišati ozaveščenost prebivalstva.

C. Š.

 • Anton

  Nas pa =bejo z nekimi eko cartifikati pa euro 6 motorji….

 • sprehajalec

  Tako je. Ampak levičar bo kričal, da so zahodne korporacije krive pa beli človek….

 • Franc Šink

  8 ton ? toliko tehtajo biki v sosedovem hlevu. Vsi oceani? vse reke? Na celem svetu? pošljite Vašega na osnovni tečaj opismenovanja. ali na cesto..

 • egret

  Na te reke bi bilo na postaviti filtre za lovljenje smeti, preden se izlijejo v morje.

 • tohuvabohu

  Te reke so zelo primerne za gojenje rib. Pango iz delte reke Mekong kupuje cel svet. Dober tek!

 • Zgornji

  TOREJ SE TOČNO VIDI KATERI SO NAJVEČJI PRAŠIČI – NARODI ONESNAŽEVALCI – NA PLANETU !!! ! !!! Hvala Nova 24 za te podatke . ( čeprav je pri količini 8 ton verjetno mišljeno 8000 ton, ali kaj podobnega … )

  • Ivan

   Mišljeno je 8 milijonov ton.

   • Zgornji

    Amennn. Bi se pa kar s3njal z tem podatkom, ja. Hvala. Lp.

 • Boris_j

  Ravno zadnjič sem dal ta podatek, 8 od 10 največjih proizvajalcev plastike na svetu je iz ZDA/EU (Dow Chemical, BASF, itd..), eden ima sedež v Savdski Arabiji, eden pa v Južni Koreji: http://polymerdatabase.com/Polymer%20Brands/Plastic%20Manufacturers.html

  Očitno Nova misli, da reke onesnažujejo kar same od sebe, zdaj so “krive reke”, ne pa proizvajalci. In še dobro, da imajo države v razvoju tako nizke ekološke standarde. To je za plastične gigante največji blagoslov, brez tega ni novih trgov. Če tamkajšnje države standarde zelo dvignejo bo za plastične gigante čista jeba.

 • Boris_j

  In čisto vsako leto v oceanih in rekah ne konča 8 ton plastike, ampak šokantnih 8 milijonov ton plastike. Ste pa natančni 1 proti milijon.

  https://www.earthday.org/2018/04/05/fact-sheet-plastics-in-the-ocean/

  Novo24 je treba popravljat in fakt čekirat na vsakem koraku. Taka je očitno narava fake news medijev.

  • if

   RTV SLO je fake news medij 1. kategorije.

 • WatsonForus

  nisem presenečen, glede na njihovi kulturo.

 • garfi

  kitajci totalitarni komunisti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!