90 odstotkov plastike pride v oceane le iz desetih rek – poglejte, katere države so največje onesnaževalke

Foto: epa

Vsako leto v oceanih konča več kot 8 ton škodljive plastike, ob takšnem trendu pa bo v njih do leta 2050 več plastike kot rib. Kar 90 odstotkov je pride po desetih rekah, razkriva študija.

Okoljska raziskava onesnaženosti oceanov in rek je pokazala, da oceane s plastiko polni le 10 svetovnih rek, od tega jih je osem v Aziji. To so Jangce, Ind, Rumena reka, Hai He, Ganges, Amur, Pearl in Mekong. Preostali dve reki sta afriški. in sicer Nil ter Niger.

Vse reke imajo skupen visok delež prebivalstva, ki živi ob njih – nekatere celo več sto milijonov -, hkrati pa imajo neučinkovit ali zelo slab sistem čiščenja odpadkov, poroča Svetovni gospodarski forum.

Najbolj onesnažene so kitajske in indijske reke
Največ plastičnih odpadkov proti morju pošilja kitajska reka Jangce, ob kateri živi kar 500 milijonov Kitajcev. Kitajska je hkrati tudi največji proizvajalec plastike, vendar pa naj bi se kitajska vlada v zadnjih letih zavezala, da bo zmanjšala onesnaženost. Lansko leto so prepovedali uvoz odpadkov iz tujine, 46-im mestom pa so naročili, da morajo odpadke reciklirati. Med najbolj umazanimi državami je tudi Indija, skozi katero tečeta druga najbolj onesnažena reka na svetu, Ind, ter šesta na tej neslavni lestvici, Ganges. Indija do sedaj ni imela učinkovitega sistema zmanjševanja odpadkov, zato bo morala v prihodnosti izboljšati upravljanje s plastičnimi odpadki ter povišati ozaveščenost prebivalstva.

C. Š.