fbpx

Ali pod Plutonovo ledeno skorjo pljuska morje?

Plutonova površina (Foto: epa).

Julija 2015 je Nasino plovilo New Horizons priskrbelo fotografijo Plutonovega površja. Nasina fotografija je razkrila, da se na tem planetu izmenjujejo gričevnato kratersko površje, naguban teren, raztreseno gorovje, celične dušikove plošče, necelične dušikove plošče, raztreseni grički in razgibane črne planote.

Na površju pritlikavega planeta Pluton se razteza ledenik, za katerega so se spraševali, kako je nastal. Zajema ledeno površino, ki sega 4 km globoko in 1000 km široko. Sprva so znanstveniki mislili, da je Plutonov ledenik nastal iz kepe zamrznjenega dušika, ki naj bi bila v notranjosti tega planeta, sedaj pa mislijo, da je nastal zaradi razpoke in vode pod ledeno skorjo.

Včasih je veljal Pluton za pust in zamrznjen planet s pritlikavim telesom, a se je izkazalo, da ima nenavadno in vedno spreminjajočo se klimo. Vzorci s površja Plutona dokazujejo notranje in tektonske dokaze o obstoju oceana, katerega globine pa ni mogoče enostavno določiti, kot je izjavil profesor Johnson. Obstoj oceana bi lahko pojasnil tudi nenavadno gravitacijo planeta.

A. B.