fbpx

Ali veste, zakaj britanska kraljica Elizabeta II. potuje brez potnega lista in vozi avto brez vozniškega dovoljenja?

Foto: epa/iStock

Elizabeta II., kraljica Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, je včeraj praznovala že svoj 91. rojstni dan, a tega ne more dokazati s pomočjo potnega lista, kot je to v navadi za vse običajne smrtnike, saj tega sploh nima. 

Članom britanske kraljeve družine ni bilo nikoli potrebno dokazovati svoje identitete, pri čemer je potrebno dodati, da je kraljica Elizabeta II. kljub neposedovanju potnega lista prepotovala več držav na svetu kot katerikoli drugi član britanske monarhije in več kot marsikdo drug izmed nas, saj je obiskala več kot 116 različnih držav.

V britanski monarhiji predstavlja izjemo
Kljub temu da ostali člani britanske družine, vključno s princem Charlesom in vojvodo Edinburškim, potni list imajo, je kraljica iz tega pravila izvzeta, saj je sama tista, ki izdaja potne liste. Na prvi strani britanskih potnih listov je namreč mogoče prebrati, da glavni državni sekretar Njenega veličanstva v imenu kraljice Elizabete II. prosi in ob enem zahteva prost prehod lastniku potnega lista ter pomoč ter zaščito v primeru, da bi bilo to potrebno.

Foto: epa

Tudi vozniškega dovoljenja nima
Medtem ko lahko kraljica prosto potuje med državami, v svoji državi lahko tudi vozi brez vozniškega dovoljenja, saj izdaja tudi tega. Kraljica tako vozi že kar 72 let, saj je pri 19 letih opravila vozniški izpit. Njena strast do vožnje je bila v teku let dobro dokumentirana, ko je vozila svoj cenjeni Range Rover. Septembra lani je bila kraljica po navedbah Expressa fotografirana, ko je po rezidenci Balmoral prevažala mater vojvodinje Cambriške Carole Middleton.

Protokol nalaga, da ima kraljica šoferja, zato obstaja malo verjetnosti, da bi jo lahko opazili med vožnjo po londonskih ulicah. Za volan tako sede, ko ni na očeh javnosti, najbolj pogosto pa svoje pridobljeno vozniško znanje dokazuje med vožnjo po posestvu Balmoral. Morda marsikdo ne ve, da je kraljica v času II. svetovne vojne kot velika navdušenka nad vožnjo in avtomobili delala kot mehanik.

Foto: YouTube

Foto: epa

Rojstni dan praznuje dvakrat
Poleg tega, da kraljica nima potnega lista in vozniškega dovoljenja, ima tudi privilegij, da svoj rojstni dan praznuje kar dvakrat. Kljub temu da je monarhinja včeraj, 21. aprila, praznovala svoj 91. rojstni dan, bo uradno praznovanje potekalo v mesecu juniju. Dvojno praznovanje rojstnega dne predstavlja tradicijo kraljeve družine od 18. stoletja dalje. Na ta način dobi monarh priložnost praznovanja v poletnih mesecih in se tako izogne slabemu vremenu.

Foto: iStock

N. Ž.