fbpx

Ameriška vlada prejela več kot 350 novih poročil o neznanih letečih predmetih

Foto: Pixabay

Ameriška vlada je od marca 2021 prejela več kot 350 novih poročil o neznanih letečih predmetih, splošno znanih kot NLP-ji. Približno polovica jih je doslej nepojasnjenih, je razvidno na podlagi poročila Urada direktorja nacionalne obveščevalne službe, ki je bilo objavljeno v četrtek.

V skladu s poročilom je Pentagonov urad, odgovoren za sledenje in preučevanje videnj, v 163 primerih predhodno identificiral “balon ali balonske entitete”. V nekaterih drugih primerih pa drone, ptice, vremenske pojave ali odpadke v zraku, kot so plastične vrečke. Toda navkljub začetni karakterizaciji ni mogoče trditi, da je zadeva pozitivno rešena ali neidentificirana, opozarjajo v poročilu. Preostalih 171 prijavljenih videnj NLP-jev pa ameriška vlada še vedno ne pojasnjuje. “Zdi se, da so se pri nekaterih od teh neopredeljenih NLP-jev pokazale nenavadne značilnosti letenja ali zmogljivosti, ki zahtevajo nadaljnjo analizo,” še ugotavlja poročilo.

Skratka, zdi se, da obveščevalna skupnost in Pentagon še vedno nimata razlage vsaj za nekatere od serije skrivnostnih letečih predmetov, ki so jih v zadnjih nekaj desetletjih videli premikati skozi omejen vojaški zračni prostor. Večina novih poročil je bila podana s strani pilotov in operaterjev ameriške mornarice in letalskih sil, ki so NLP-je opazili med opravljanjem dolžnosti in poročali o dogodkih, je razvidno iz poročila.

Do trka z NLP-ji še ni prišlo
Čeprav načeloma NLP-ji predstavljajo varnostno grožnjo v letenju in bi v primeru možnosti trka obstajala potreba po spremembi smeri leta, poročilo navaja, da do danes ni bilo poročil o trčenju med ameriškimi letali in NLP-ji.

Ministrstvo za obrambo je pod pritiskom Kongresa, da razišče tako imenovana opažanja NLP-jev, aktivno spodbujalo pilote in ostalo osebje, da poročajo o nepojasnjenih videnjih. Obveščevalna skupnost je sicer svoje prvo poročilo o tej zadevi objavila leta 2021. V tem poročilu je bilo preučenih 144 poročil o NLP-jih, od katerih so raziskovalci do konca študije lahko razložili le eno. Preiskovalci niso našli nobenega dokaza, da bi videnja predstavljala nezemeljsko življenje ali velik tehnološki napredek tujega nasprotnika, kot sta Rusija ali Kitajska, vendar priznavajo, da je tudi to možna razlaga.

Foto: Pixabay

Kongres je v svojem zakonu o izdatkih za obrambo ob koncu leta zahteval, da Pentagon in obveščevalna skupnost zadevo preučita in o njej poročata. Četrtkovo poročilo je pokazalo dramatično povečanje prijavljenih incidentov od izdaje poročila za leto 2021, povečanje, ki ga preiskovalci delno pripisujejo “boljšemu razumevanju možnih groženj, ki jih lahko predstavljajo NLP-ji, bodisi kot varnostne nevarnosti med letom ali kot potencialne nasprotnikove platforme in deloma zaradi “zmanjšane stigme okoli poročanja o NLP-jih”.

Čeprav nekatera od 366 na novo identificiranih poročil zajemajo incidente, ki so se zgodili v 17 letih pred marcem 2021, se je od tega datuma zgodilo 250 zabeleženih videnj. V četrtkovem poročilu je še vedno izpostavljena možnost, da videnja predstavljajo tujo platformo za zbiranje obveščevalnih podatkov, vendar se zdi, da preiskovalci niso zbrali nobenih dokazov, ki bi podprli ta sklep.

“Dogodki, povezani z NLP-ji, se še naprej pojavljajo v omejenem ali občutljivem zračnem prostoru, kar poudarja možne pomisleke glede varnosti letenja ali dejavnosti zbiranja informacij,” je zapisano v poročilu. “Še naprej ocenjujemo, da je to lahko posledica pristranosti zbiranja podatkov zaradi velikega števila aktivnih letal in senzorjev, skupaj z osredotočeno pozornostjo in navodili za poročanje o nepravilnostih”. Pentagon in obveščevalna skupnost bosta sodeč po poročilu še naprej preiskovala kakršne koli dokaze o možni vpletenosti tujih vlad v dogodke z NLP-ji, poroča ameriški CNN.

Kalifornijski demokratski poslanec Adam Schiff, nekdanji predsednik predstavniškega odbora za obveščevalne zadeve, je pozdravil objavo omenjenega poročila. “Cenim trud, ki ga je Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe vložil pri preučevanju in opredelitvi poročil o NLP-jih, in njihovo zavezanost k zagotavljanju preglednosti z objavo nezaupnega povzetka ameriški javnosti. … Neznani leteči predmeti ostajajo zadeva nacionalne varnosti in še naprej bom podpiral temeljite preiskave vseh poročil o NLP-jih in nadzor s strani Kongresa”. 

Sara Kovač