Ameriški predsednik Donald Trump pomilostil purana, Truman in Eisenhower sta ga raje pojedla

Foto: epa

V skladu z dolgoletno tradicijo Bele hiše je ameriški predsednik Donald Trump pred zahvalnim dnem pomilostil purana. Vendar pa temu ni bilo vedno tako, saj sta dva izmed njegovih predhodnikov za razliko od Trumpa podarjenega purana raje pojedla. 

Zgodovinski viri namreč navajajo, da predsednika Harry S. Truman in Dwight David Eisenhower nista imela nikakršnih zadržkov glede zaužitja purana, ki predstavlja tradicionalno hrano ob zahvalnem dnevu, katerega tradicija sega vse do prvih angleških priseljencev, ki so jim Indijanci pomagali pri preživetju.

Številni predsedniki so dobili v dar purana medtem, ko so bivali v Beli hiši. Prvič je bilo to leta 1947, ko je ZDA kot 33. ameriški predsednik vodil Truman. Podatki iz Trumanove predsedniške knjižnice po navedbah Breitbarta pa kažejo, da je bil vsaj eden izmed podarjenih puranov serviran na večerji ob zahvalnem dnevu.

Foto: epa

John F. Kennedy prvi pomilostil purana
Prvi predsednik, ki je pomilostil purana, je bil predsednik John F. Kennedy leta 1963. Samo štiri dni preden je Kennedy umrl, je podarjenega purana vrnil na kmetijo in dejal, naj tam zraste. Vsak predsednik od Kennedyja dalje je sledil njegovi gesti. Vendarle pa je bil Ronald Reagan tisti, ki je prvič uporabil izraz pomilostitev leta 1987, medtem ko je purana Charlieja vrnil na kmetijo.

Uradno so se pomilostitve puranov začele leta 1989, v času predsedovanja Georgea Busha starejšega. Pomilostitve predstavljajo zelo zabaven dogodek, ki privabi veliko pozornosti, tako kot na primer leta 2001, ko je puran napadel mednožje Georgea Busha mlajšega.

N. Ž.