fbpx

Arheologi v Egiptu odkrili 5 tisoč let staro pivovarno

Foto: epa

Ameriški in egipčanski arheologi so v egiptovskem mestu Abydos, ki se nahaja 450 kilometrov južno od Kaira, odkrili 5000 let staro pivovarno, ki bi lahko proizvedla na tisoče litrov piva, so sporočili z egiptovskega ministrstva za turizem in starine. Ministrstvo dodaja, da pivovarna verjetno izvira iz vladavine kralja Narmerja, ki naj bi živel v obdobju prve dinastije (3300–2900 pr. n. št.).

Dr. Matthew Adams z univerze v New Yorku in eden od voditeljev egipčansko-ameriške misije, ki je odkrila arheološko najdišče, je dejal, da je s sodelavci verjel, da je bilo pivo uporabljeno med kraljevskimi pogrebnimi rituali prvih egiptovskih kraljev. Prejšnje raziskave na istem območju kažejo, da so pivo uporabljali med žrtvenimi obredi.

Foto: epa

Pivovarna, katere proizvodna zmogljivost je bila 22.400 litrov, je bila razdeljena na osem oddelkov s po 40 glinenimi lonci za ogrevanje mešanice žit in vode. Egiptovski uradniki pišejo o novoodkritih predmetih in si prizadevajo za oživitev turizma, saj je egiptovska turistična industrija opustošena zaradi pandemije novega koronavirusa. Marca lani so bili mednarodni leti v Egipt prekinjeni. Arheološka najdišča in muzeji so zaprti. Komercialni leti so se nadaljevali šele julija, število turistov, ki so obiskali državo, pa se je s 13,1 milijona v letu 2019 zmanjšalo na tri milijone in pol leta 2020, poroča Večernji List.

Foto: epa

Aleš Ernecl