fbpx

Arheologi v Novosibirsku našli starodavno grobišče kultistov, v katerem so bila okostja brez glav

Arheološka najdba Novosibirsk (Foto: Posnetek zaslona)

5 tisoč let stara množična grobnica z ostanki petih obglavljenih Sibircev je pripadala starodavni populaciji “glavnih kultistov”, trdijo strokovnjaki. Nenavadni “glavni kultisti” naj bi žrtvam po smrti rezali glave in jih nato uporabljali za bogoslužje. V grobnici v regiji Novosibirsk, na jugu Sibirije, so našli tri odrasle in dva najstnika, najdena pa je bila tudi miniaturna glinena figurica na rami starodavne ženske, ki so jo prav tako odnesli v grob.

V Rusiji so našli 5 tisoč let staro množično grobnico, v kateri so bili posmrtni ostanki petih obglavljenih ljudi. Arheologi sumijo, da pripadajo starodavni odinski kulturi (po kraju Odin), in da so častili, sakralizirali, slavili glave. Grobnica na lokaciji “Ust-Tartas 2” v regiji Novosibirsk vsebuje tri brezglave odrasle osebe in dva najstnika, je dejal profesor Vjačeslav Molodin.

Kult glav in lobanj ali odraz vere v posmrtno življenje?
Odinske kulture so zagotovo imele kult glav ali lobanj,” je dejal arheolog. Značilnost te kulture je, da so imeli grobove z odrezanimi glavami. Morda so jih dali v svetišče ali jih pokopali ločeno in na drugačen način. V drugem grobu na istem mestu je bila na rami starodavne ženske, ki je z glavo počivala na moškem trebuhu, najdena osupljiva figurica. Okostji starodavnih domnevnih ljubimcev sta bili pet tisočletij zaviti skupaj pod odejo iz brezovega lubja, vendar jima v tem primeru glav niso odrezali. Moški je ležal na hrbtu, ona na trebuhu, rahlo obrnjena proti njemu v brezčasnem objemu. Na rami ženske je bila glinena figurica v velikosti dlani s tetoviranim obrazom.

Ljubimca in figurica (Foto: Posnetek zaslona)

Ženska v grobu je bila najprej postavljena z glavo naprej, a ji je bila glava odrobljena, nato pa obrnjena tako, da je gledala lastnico navzgor, česar novosibirski arheologi še niso videli. Na eni strani sredine kipca je tudi dolga ozka luknja, v kateri je bila bronasta plošča in v njej tudi nekaj organske snovi. Raziskovalci bodo opravili kemične teste, da bodo lahko ugotovili za kakšno snov gre. Dr. Molodin je dejal, da je odkritje edinstveno. “Nikoli nismo naleteli na kaj takega, kljub našemu obsežnemu poznavanju pokopaliških obredov odinskih kultur,” je dejal za Siberian Times.

Ljudje z mongoloidnimi potezami, figurica s kavkaškimi
Dr. Molodin, član Ruske akademije znanosti (RAS), je odkritje bronasto dobne figurice označil za “najbolj presenetljivo najdbo” poletne arheološke sezone. Medtem ko so bili odinski govedorejci mongoloidnih potez, ima obraz figurice “očitno kavkaške poteze” z “velikimi očmi in prhastim nosom”, je dejal. Najden grob je nadstropni, pod ljubimcema, ki sta bila obrnjenima drug proti drugemu, pa sta bila pokopana še dva človeka.

Antična figurica (Foto: Posnetek zaslona)

Aleš Ernecl