fbpx

So arheologi v “ruski Atlantidi” našli starodavni iPhone?

Foto: Facebook/Twitter

Arheologi so se dokopali do presenetljivega odkritja, ko so kopali v grobišču, znanem kot “ruska Atlantida”. V enem izmed grobov v ruski republiki Tuva so namreč naleteli na elegantno oblikovan starodaven pripomoček, ki je videti kot kakšen iPhone ali pa katerikoli drug pametni telefon. 

Temno siv artefakt, posut s poldragimi kamni in kitajskimi kovanci wushu, so arheologi v šali poimenovali kar iPhone. V resnici naj bi šlo za zaponko na pasu, poroča Russia Today.

Foto: Facebook

Ko voda odteče, se pokaže marsikaj
Na podlagi kovancev, ki so jih prav tako našli v grobu, so raziskovalci lažje določili starost najdbe, in sicer so bili prvič kovani pred 2137 leti. “Starodavni iPhone” je ena izmed številnih vznemirljivih stvari, ki so jih arheologi našli v nekropoli Ala-Tey, ki leži v ruski republiki Tuva, ki meji na Mongolijo.

Območje so poimenovali kar kot “ruski Atlantis”, saj se to nahaja na dnu Sayanskega morja, velikega rezervoarja, ki je nastal iz potreb največje ruske elektrarne, jeza Sayano-Shushenskaya. Kakorkoli, ker voda za nekaj tednov v maju in juniju odteče, to znanstvenikom omogoča dostop do zakladov iz bronaste dobe do časov Džingiskana.

Foto: Twitter

Hana Murn