Avtocesta od Hamburga do Šanghaja: V Rusiji začeli z gradnjo 2.000 kilometrov dolgega dela avtoceste, ki bo povezovala Evropo s Kitajsko

Avtocesta v Rusiji, ki bo povezovala Evropo in Kitajsko (vir: twitter)

2.000 kilometrov dolga ruska avtocesta, ki bo povezovala Evropo s Kitajsko, je dobila zeleno luč. Investicija naj bi Ruse stala več kot 9,5 milijarde dolarjev. Celotna transkontinentalna avtocesta naj bi bila dolga 8.000 kilometrov.

Avtocesta, imenovana “Meridian”, bo na razdalji Hamburg-Šanghaj po poročanju RT predstavljala najkrajšo pot za prevoz blaga med Evropo in Kitajsko. Četrtina celotne 8.000 kilometrov dolge avtoceste pa bo tekla čez Rusijo.

Ruski premier Dimitrij Medvedjev je že odobril prvi del projekta, ki ga bodo financirali zasebni investitorji v sodelovanju z državo. Po ocenah naj bi v izgradnjo avtoceste Rusi vložili več kot 9,5 milijarde dolarjev ali 600 milijonov rubljev.

Velika politična tveganja
Zaenkrat naj bi za namene izgradnje avtoceste država že kupila približno 80 odstotkov vseh potrebnih zemljišč. Ta projekt pa naj bi izboljšal lokalno infrastrukturo in tudi povezal dva dela sveta.

A investitorji si želijo, da bi jim ruska vlada zagotovila minimalni prihodek v višini 550 milijonov dolarjev, saj se bojijo političnih tveganj, če bi lahko prišlo do zaprtja meje. Po trenutnih pričakovanjih naj bi se investicija v izgradnjo omenjene avtoceste preko Rusije povrnila v 12 letih.

Kitajski rastejo apetiti: Naslednja svilna cesta bo potekala prek Arktike

Avtocesta v Rusiji je del kitajskega transkontinentalnega trgovskega in infrastrukturnega projekta En pas, ena pot. Ruski predsednik Vladimir Putin je na aprilskem obisku na Kitajskem povedal, da bo kitajska iniciativa zagotovila ekonomski razvoj in rast na območju.

Del kitajske iniciative En pas, ena pot
Ravno tako pa je pričakovati, da bo velik del prometa pri prevozu blaga s Kitajske v Evropo ob dokončanju avtoceste stekel po kopnem. Avtocesta bo namreč segala od Šanghaja na vzhodu Kitajske, preko Kazahstana in Rusije vse do Hamburga v Nemčiji. Tako bo lahko roba s Kitajske v Evropo in obratno prišla že v manj kot enem tednu.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Rumena rasa prihaja! Bejžmo!

 • Dragan Krstič

  Zračna razdalja med Hamburgom in Šanghajem je 8527km, avtocesta pa naj bi imela okoli 10.000 km.

 • Dragan Krstič

  9,5 milijarde USD je enakovredno 600 milijonov rubljev. A je rubelj tako strahovito evalviral, hahaha.

 • GverilaStyle

  in kaj porečejo naši političari na to???? Jaaoooo, kok bi lahko MI pokradli, če bi zidar asfalt polago!!! Pa čez 5 let spet ponovi isto vajo, ker bi bila nujno potrebna preplastitev…….

 • Andrej

  Si predstavljate, da bi naše z Bratuško na čelu spustili zraven? 10 mrd USD samo za začetna pregovarjanja in kupčkanja, kdo bo kaj ukradel. Pa en sam pas bi bil. En teden bi vozili v eno smer, drug teden pa nazaj. Podobno kot naša enotirna železnica.

 • goldhorn

  Ali ne bi bila železnica bolj rentabilna?

 • Van Der Waals

  naši levičarji bi bili miljarderji po pokradenem denarju!