fbpx

Bizarno! Bo vlada sprejela predlog? Po novem bi lahko obdavčila pse in mačke!

(Foto: iStock)

Kdor misli, da je davčnih apetitov Šarčeve vlade že konec, se bridko moti. Napovedi za leto 2020 glede tega, kaj vse nam bo vlada obdavčila, so namreč precej bizarne. In če ste slučajno lastnik katere od domačih živali, se lahko zgodi, da vas bo lastništvo hudo udarilo po žepu, saj je eden od predlogov tudi obdavčevanje psov in mačk.

Da, prav ste prebrali – če bo takšna politična volja v koaliciji (in glede na to, kakšne neumnosti so se doslej že zgodile pri obdavčevanju, ne bo težav s podporo), lahko kar začnete pripravljati denarnico. Lastništvo domače živali je namreč luksuz, le-tega pa je treba obdavčiti. In seveda, psi in mačke so nevarni, njihova navzočnost pa povzroča precejšnje probleme slovenskizdravstveni blagajni.

A naj vas tudi potolažimo: za zdaj je predlog o tovrstni obdavčitvi objavljen le na spletnem portalu, kjer se sicer oddajajo predlogi, ki jih želijo državljani nasloviti na vlado. In prav tam je nekdo predlagal tovrstno obdavčitev. Ni znano, ali je šlo za sarkazem, toda takšno idejo bi utegnila vlada presneto hitro zagrabiti in vzeti zares! Namreč, zakaj? Predlagatelj namreč navaja statistične podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, slednji pa kažejo, da so lani v zdravstvenih ambulantah zaradi ugriza psa oskrbeli 2804 oseb, od tega jih je bilo 47 hospitaliziranih. V zadnjih treh letih naj bi zdravniško pomoč zaradi pasjega ugriza iskalo kar 8191 oseb, od tega jih je bilo 183 sprejetih v bolnišnico. Zaradi posledic drugačnih stikov s psom, kjer ni šlo za ugriz, pa so zdravstveno oskrbeli okoli tisoč ljudi.

No, najbolj bizaren pa je podatek, da so zaradi mačjih ugrizov v tem času oskrbeli kar 3030 ljudi, kar pomeni približno tisoč ljudi na leto. Verjamete temu?

Glede na vse te srhljive podatke predlagatelj vladi predlaga, da se mačke in pse preprosto prepove ali pa se jih obdavči. Po njegovem predlogu bi mačke in pse do 10 kg telesne mase obdavčili z dajatvijo 30 evrov letno, za vse tiste, ki pa presegajo maso desetih kilogramov, pa bi plačali 50 evrov letno. Če si lahko nekateri privoščijo 500 evrov za nakup psa, bodo imeli tudi za davek, meni predlagatelj. Ob tem navaja, da je v Sloveniji okoli 250.000 psov, kar bi po izračunih predlagatelja v državno zdravstveno blagajno naneslo okoli deset milijonov letno.

Pavel G.