Bizarno! Po 35 letih se je na naslovnici vodilne ženske revije Cosmopolitan znašel moški! Izrekel se je za HIV-pozitivnega!

Foto: Instagram jvn

Pri britanski izdaji vodilne mednarodne revije za ženske Cosmopolitan so poskrbeli, da se bo o njihovi aktualni številki govorilo še kar nekaj časa. Na naslovnici se je namreč prvič po 35 letih pojavil moški. Ne, ne gre za kakšnega znanega hollywoodskega zvezdnika, ampak za zvezdnika resničnostnega šova Netflix “Queer Eye” Jonathana Van Nessa, ki je glede svojega spola zatrdil, da je z leti prišel do spoznanja, da je “spolno neskladen”.

Jonathan sicer ni prvi moški v zgodovini, ki se je pojavil na naslovnici Cosmopolitana, pred njim jo je namreč leta 1984 krasil angleški kantavtor Boy George. Vsekakor pa gre za prvega moškega na naslovnici legendarne ženske revije, ki je HIV-pozitiven.

Prikazali bodo več oblik lepote
“Hvala britanski izdaji Cosmopolitana, da se je odločila, da bo mladim pripadnikom skupnosti LGBTQ+ pokazala več oblik lepote,” je v navdušenju zapisal Jonathan na Instagramu in Twitterju, pri čemer je delil fotografijo najnovejše naslovnice, ki je v četrtek prišla na prodajne police.

Slavni frizer, ki se opredeljuje kot odprta nebinarna oseba, je v intervjuju povedal, da mu ta trenutek pomeni ogromno. “Odraščal sem z ljubeznijo do revij, branja zgodbic in gledanja čudovitih fotografij. Prav tako sem odraščal tudi v času, ko je HIV predstavljal ogromno stigmo, namreč, ko je nekdo priznal, da je HIV-pozitiven, se je razširil strah med ljudmi.” Izdal je, da ko so ga vprašali, če bi krasil naslovnico, se mu je to zdelo večje od vsega, kar si je zamišljal, ko je pričenjal s kariero.

View this post on Instagram

First Openly HIV Positive & Openly Non-Binary Cover Star for @cosmopolitanuk – This moment means so much to me. I grew up loving magazines, reading the stories & looking at the beautiful images. I also grew up in a time where HIV stigma was huge & the fear was pervasive and immediate for anyone as soon as they came out. Being asked to do this cover & doing this cover is bigger than anything I could’ve ever imagined when I started. For so many people who, like me, thought their lives would never feel anything besides disconnection and despair this is a milestone I want to celebrate with them. We are deserving of love & celebration. Abuse survivors, People of Color, HIV positive people, and every marginalized community deserves to be seen and celebrated & to be seen and celebrated like this is 😭. To other people especially young people out there keep going, the sky is the limit. 📸 @rachell_photo Hair @mrjasonhogan makeup @pattymacaker

A post shared by Jonathan Van Ness (@jvn) on

“Za toliko ljudi, ki so tako kot jaz mislili, da njihovo življenje razen izključenosti in obupa nikoli ne bo občutilo ničesar drugega, to predstavlja mejnik, ki ga želim proslaviti z njimi. Zaslužimo si ljubezen in praznovanje. Zlorabljeni preživeli, nebelci, HIV-pozitivni ljudje in vsaka marginalizirana skupnost si zaslužijo, da jih vidimo in slavimo,” je izpostavil v zapisu in mladim zaželel, da naj še naprej nadaljujejo s svojim načinom življenja, saj je meja le nebo.

Glavna urednica revije Claire Hodgson je v ponedeljkovi izjavi za javnost Jonathana opisala kot toplo, zabavno, prijazno in pogumno osebnost, poroča NBC News. “Cosmopolitan je vedno poskušal nove stvari in vsi smo za izzivanje statusa quo,” je izdala. “Želimo si predstavljati našo raznoliko in lepo bralstvo, sprožiti pogovor in pretresati stvari.”

https://www.instagram.com/p/B5kue8PgRKs/

Glede na to, da je Cosmopolitan legendarna ženska revija, bo konec koncev na bralkah, da se odločijo, kakšna se jim bo ta novost zdela. Dejstvo pa je, da gre za žensko revijo in ne za revijo LGBTQ+, zato je težko razumeti, zakaj so se odločili za takšen korak. Razen če se je v uredništvu porodila ideja, da bodo postopoma začeli z uvajanjem nasvetov za skupnost LGBTQ+. Konec koncev bo težko nekdo, ki ne želi opredeliti niti svojega spola, svetoval ženskam.

Hana Murn