Bizarno: Poglejte “slovenska” navodila za montažo vrtnih svetilk iz Bauhasa: Potrebujete “živalska pljuča”, morate se izuriti za “ježo po cesti” in “poškropiti svetilko” – So nam Nemci prevedli kar z Googlom?

V Bauhausu vam ponujajo vrtne svetilke in navodila v novem jeziku, "spakedrajščini".

Na socialnem omrežju Twitter se je razširila objava spletnega uporabnika z imenom Domoljub Andrej, ki je v eni izmed prodajaln trgovinskega centra Bauhaus kupil vrtno svetilko. Ko jo je želel montirati na svojem vrtu, je ugotovil, da priloženih navodil v slovenskem jeziku pravzaprav sploh ne razume. Čeprav mednarodna oznaka SLO na navodilih daje občutek, da bi moral navodila razumeti v popolnosti, pa so le-ta skrajno bizarna. Med drugim piše, da je potrebno svetilko poškropiti, pred montažo pa naj bi se moral izuriti za hojo ali ježo po cesti. Za montažo te vrtne svetilke naj bi, sodeč na navodila, moral imeti tudi »razpokan zaščiten ščit«. Medtem, ko »Domoljub« sarkastično dodaja, da nima pojma, kje za vraga naj vse te stvari kupi, se komentatorji sprašujejo, kako neki je mogoče, da so bila navodila v slovenščino očitno prevedena z Googlovim prevajalnikom, zaradi česar je nastalo, kot je zapisal eden izmed uporabnikov Twitterja, »pravo posilstvo lepega slovenskega jezika«.

V navodilih, ki naj bi bila v slovenskem jeziku, je sicer še kup bizarnih, nerazumljivih besed, ki jih človek ne bi pričakoval, ko montira vrtno svetilko. Navodila tako večkrat omenjajo tudi »živalska pljuča«»pebulico«, pojavijo se nemške besede tipa »glass« in celo »slogleščina«. “Don’t napeljati, naprej mesto s poškropiti zbor,” piše v navodilih. In če slučajno niste razumeli ničesar do sedaj, tudi tega ne boste, zakaj je svetilka samo za “vrt using”. Originalna navodila so bila očitno v nemškem jeziku, nekdo pa se je tako potrudil za slovenske potrošnike, da je tekst kopiral v Googlov prevajalnik.

Šalo na stran, na Twitterju so se oglasili tudi drugi nezadovoljni kupci v trgovinah Bauhausa, ki jih zanima, kako je sploh mogoče, da v Sloveniji inšpekcije, ki bi morale nadzirati, v kakšnem jeziku se izdelki na slovenskih policah prodajajo, svojega dela ne opravljajo. “Takih prevodov je ogromno. Ni mi jasno kaj počnejo inšpektorji. Kdo to sploh prevaja,” se sprašuje Vlado iz Twitterja. “To bi blo fajn, da bi kakšna inšpekcija pogledala. Ponavadi se zapičijo v vejice in pike,” pa je dodal Tecumseh. Bernard Banko je tudi predlagal, kako rešiti takšen problem: “Sprejeti zakon, da mora pod vsakimi navodili za uporabo biti navedeno ime prevajalca.”

In kaj pravi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot, Uradni list RS, št. 98/04–UPB2, 126/07, 86/09, 78/11)? V prvem odstavku 2. člena določa, “da morajo podjetja s potrošniki poslovati v slovenskem jeziku, na območjih, kjer avtohtono živita italijanska ali madžarska narodna skupnost, pa tudi v jeziku narodne skupnosti”. Nadalje zakon v sklopu oglaševanja blaga in storitev določa, da morajo biti oglaševalska sporočila v jeziku, ki je potrošnikom na območju Republike Slovenije lahko razumljiv, lahko preberemo na spletni strani Tržnega inšpektorata Republike Slovenije. Ob tem je zapisano še, da uporabo slovenskega jezika ureja tudi Zakon o javni rabi slovenščine (ZJRS, Uradni list RS, št. 86/04, 8/10), zato je potrebno še dodati, da ta zakon v prvem odstavku 23. člena navaja, da se lahko, če je oglaševanje posebej namenjeno tudi tujcem, uporabljajo tudi tuji jezik, vendar tujejezične različice ne smejo biti izrazno bolj poudarjene kakor slovenska.

Tržni inšpektorat očitno slabo nadzoruje tuje trgovske verige, kako spoštujejo slovenski zakon o potrošnikih. Foto: Bauhaus.

Kadar je blago namenjeno prodaji na ozemlju Republike Slovenije, mora biti navodilo za uporabo v celoti v slovenskem jeziku. Navodilo za uporabo je dolžno priložiti tudi podjetje pri prodaji blaga potrošnikom. Navodila za uporabo morajo biti v celoti prevedena v slovenski jezik. Pri tem je potrebno opozoriti, da navodilo za uporabo ni samo priročnik, ki ga proizvajalec prilaga k stroju, temveč je tudi vsak napis, ki se nahaja na stroju (npr.: nalepka, napisna tablica, itd.) in katerega namen je opozoriti kupca oziroma uporabnika na morebitne nevarnosti ali na postopke, ki jih mora izpolniti, da zagotovi varno uporabo. Obrazloženi morajo biti tudi vsi simboli oz. t. i. piktogrami, ki se nahajajo na stroju.

Nova24TV se je zato z vprašanji obrnila na sedež trgovinske verige Bauhaus v Sloveniji? So seznanjeni, kakšna navodila v slovenskem jeziku se prodajajo na njihovih policah? Ali ne preverjajo, če so navodila popolna? Kaj lahko storijo potrošniki, če kupijo izdelek, ki nima ustreznih navodil v z zakonom zahtevanem slovenskem jeziku? Ali inšpekcija preverja, kakšne izdelke prodajajo na policah? Naslovili smo tudi vprašanja na Tržni inšpektorat RS. Zanimalo nas je, ali redno preverjajo, če se izdelki prodajajo v slovenskem jeziku in kako je mogoče, da jim je ušlo, da Bauhaus prodaja vrtne svetilke z navodili v »spakedrajščini«. Na odgovore še čakamo.

L. S.

 • Black_hawk

  Bauhausovi nateguni. Če je avstrijska še ni nujno da je dobra. Poleg tega smo mi vzhodni trg, mi še dolgo ne bomo Evropa.

  • stajerc5

   Vprasanje! Ali ti res mislis, da so vodilni ali odgovorni mozicelji v slovenskem Bauhausu Avstrijci!?
   Opala, to so “nasi” icici, ki se jim jebe za slovenscino(jebe=njihov pisarniski dialekt)!

   • Black_hawk

    Kakorkoli, nateguni, slovenski ali njihovi.

 • Olga101

  Najprej uničiš narod s priseljevanjem divjakov, nato ljudem vzameš še jezik!

 • Morala

  Sram jih naj bo…se norčujejo iz slov. jezika…

  • Novakec1

   Ne, iz Sloovc.

 • resnicaboli

  sem imel takšen primer ko ni bilo navodilo v slovenskem jeziku in mi je tržni inšpektor odgovoril napisal je cele litanije na koncu pa pristavil. da zadostujejo tudi sličice.

 • Claudio Moro

  Slovenscina je popoonoma nezna in nepomemben jezik! Govori ga samo 1 MIO ljudi na svetu! Ne se razburjat zaradi Bauhausa!

 • totex39

  To niso krivi Avstrijci, ampak prevajalec, ki se je “poigral”na nesramen način.

  • samotoje

   Ni res, Bauhaus odgovarja za skladnost z zakoni.

   • Novakec1

    Katerimi zakoni, pri nas jih malo velja, razen tistih za kazni pisat.

    • samotoje

     Najprej je ustava, potem pa zakon o javni rabi slovenskega jezika. In vztrajati je treba, dokler birokrati niso prisiljeni ukrepati. Jaz težim, dokler ne dosežem cilja. Prijavim odgovorne z imeni in priimki in potem zahtevam povratne informacije o ukrepih. In groziti jim je treba z javnimi objavami. Stvar deluje.

     • Novakec1

      Ja na Marsu, mogoče.

     • samotoje

      Najmanj iz dveh razlogov se ne bom več ukvarjal s teboj:
      1. škoda časa;
      2.dovolj dolgo sem na svetu, da vem, da se iz plesnivega grozdja ne da narediti dobrega vina. In ti si taka neužitna kislica.

     • Novakec1

      Če ti je škoda časa pa nehi bedarije tuki gor pisat, ga boš več prišparu.

 • Tunek-Haloški Hillbilly

  Ma pustimo Bauhaus…to je bolj zanimivo. MEDIANA, VOX NINAMEDIA, POLITIČNI BAROMETER :

  Premier Šarec ostaja najbolj priljubljen med politiki, v vodstvu ostaja tudi njegova stranka LMŠ, medtem ko delo vlade podpira več kot polovica Slovencev. Aktualna vlada tako še krepi stabilno podporo, kažejo podatki zadnje javnomnenjske raziskave.

  Šarec, Pahor, Fajon, Brglez… so na prvih mestih. Janeza Janše ni med desetimi !?!?

  Če potegnemo črto…levičarji še bomo dolgo vladali !!!

  • ZatonMesecnikov

   Pusti ti Levičarske medije in njihove medije ter ankete. Levičar ni nikoli upošteval mnenje naroda, ampak je sam vedel, kaj je za ta Narod najboljše.

  • šmentanamuha

   Ti si res koristen idiot.

 • ZatonMesecnikov

  #Bizarno: Poglejte “slovenska” navodila za montažo vrtnih svetilk iz
  Bauhasa: Potrebujete “živalska pljuča”, morate se izuriti za “ježo po
  cesti” in “poškropiti svetilko” – So nam Nemci prevedli kar z Googlom?#

  Kaj ti pomaga, če pa imaš alternativo Bauhausu, Merkur. Levičarji so pač v zadnjih 70 letih uničili nek normalen gospodarski razvoj Slovenije.

  • Novakec1

   Mal preveč let si dodal, bolj pravilno je zadnjih deset (10)let.

   • ZatonMesecnikov

    zadeva je bila zastavljena že leta 1945 z likvidacijo kapitalistov in razrednih sovražnikov.

    • Novakec1

     Vmes se je kar dostojno in dobro živelo, vsaj jest. Si bil zraven ko toliko veš.

     • ZatonMesecnikov

      #Vmes se je kar dostojno in dobro živelo, vsaj jest.#

      morilci in potomci morilcev že. Žlahta likvidiranih pa je bila razvrščena v drugorazredne državljane.

      Segregacija, ki je presegla južnoafriško…

     • Novakec1

      Opranoglavec.

 • samotoje

  Ob nakupu avta sem dobil navodila za radio v avtu v nemščini. Zahteval sem slovenska in jih tudi dobil. Moral sem počakati, da so jih prevedli. Torej nihče pred menoj ni potreboval navodil v slovenskem jeziku?? Zakaj bi se torej Bauhaus trudil? Google je dovolj dober, očitno.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Kaj je to zaena slovenščina???? Drugače lučko bo poškropil župnik, ko jo bom postavil….

 • šmentanamuha

  Takšno žaljivost do kupca, je potrebno prijaviti na inšpekcijo. Prav je tudi, da ste to objavili v vedno bolj branem mediju, kot je Nova24. To se dogaja za to, ker slovenski kupci pridno kupujejo vse, brez ugovora. Jaz sem že nekajkrat posredovala glede neustrezne slovenščine v Interšparu.

 • šmentanamuha

  Učinkovalo bi tudi, da takšen izdelek vrnete zaradi neustreznih navodil.

 • FORT WORTH

  Ce bi bilo obratno bi Avstrijci zahtevali, da se napake pri prevodu odpravijo v najkrajsem moznem casu.
  Dotlej pa izdelki ne bi smeli na police.
  Slovenska kretenska inspekcija spi pri belem dnevu !!

 • Novakec1

  Sužnji tiho pa spat.

 • Anton

  Slovenski jezik je en najstarejših v Evropi in eden redkih jezikov/narečij, ki uporablja dvojino. Dvojino poleg slovenščine je moč zaslediti še v hebrejščini, lužiški srbščini, in v štokavščini. Ti prasci komunisti pa nam želijo uničiti jezik, banda

  sarkazem press

 • tasilo

  Če že pišete o lepi, pravilni in smiselni slovenščini, boste morali najprej krepko pomesti pred svojim pragom in svoje prispevke tudi lektorirati. Na hitro:

  (X) sodeč na navodila
  (>) sodeč po navodilih
  Sodimo po nečem, ne na nekaj.

  (X) In če slučajno niste razumeli ničesar do sedaj
  (>) In če morda niste razumeli ničesar do sedaj
  Slučaj?!

  (X) kupci v trgovinah Bauhausa
  (>) kupci v Bauhausovih trgovinah

  (X) Pri tem je potrebno opozoriti
  (>) Pri tem je treba (moramo) opozoriti
  Ne govorimo seveda o nikakršni “potrebi”, temveč o “morati”.

  (X) So seznanjeni, kakšna navodila …
  (>) Ali vedo/Ali se zavedajo, kakšna navodila …

  (X) Ali ne preverjajo, če so navodila popolna?
  (>) Ali ne preverjajo, ali so navodila popolna?
  (X) ali redno preverjajo, če se izdelki prodajajo v slovenskem jeziku
  (>) ali redno preverjajo, ali se izdelki prodajajo v slovenskem jeziku
  “Če” izraža pogoj, tu pa ne govorimo o pogoju!

  LP.
  Hanibal Lector

  PS: Plus za Hanibala Lectorja je plus za lepo, pravilno in smiselno slovenščino.

  • terminalar

   Fak, stari, lepo si jih nadrl!

  • Anton

   matr pri vsej tej levaški učenosti, se ni čuditi, čemu potlej tako katastrofalno stanje v Sloveniji

   sarkazem press

 • Kr En Boštjan

  Če bi bil domoljub nebi šel v Bauhaus, ampak vsaj v Merkur!!! Jebeš takšne domoljube, ki kupujejo kitajsko škart robo in potem bentijo nad pravopisjem navodil. Jaz bi tega domoljuba zbrcal v tazadnjo in mu rekel, da takih DOMOLJUBOV NE potrebujemo, ki ne kupujejo SLovenskega blaga v Slovenskih trgovinah!!!

  • terminalar

   Predvsem se je izkazal domoljub Merkurjev Bine, ane?

 • Open mind

  To je zmanjševanje stroškov. Vseeno kako domoljubi smo, nekdo mora še vedno neko stvar prevesti. In to ne brezplačno.

 • Franjo Trojner

  Naj našo južno mejo varujejo Šiškove Štajerske Varde, če je že policija ne zmore ali celo ne sme!
  Šiško in njegove Štajerske Varde bodo ilegalne prehode meje takoj zaustavile in tako počasi dojemljivemu predsedniku leve vlade Šarcu, kot nesposobnemu in pogosto zavajajočemu notranjemu ministru Pokljukarju dokazele, da se na meji z lahkoto da narediti red, če se to res želi!
  A SV še imamo?
  Če da in če zakon, ki vojakom SV napotenih na varovanje naše južne meje, z potrditvijo v DZ res daje del policijskih pooblastil, sam res ne vidim prav nobene ovire, da naše meje ne bi bile vzorno in po USTAVI varovane.
  Predsednik države g. Pahor, predsednik leve vlade Šarec, notranji minister Pokljukar in minister za obrambo Rjavec, zakaj že naše meje niso varovane v skladu z veljavno domačo in zakonodajo EU?
  Če sam vrh Slovenske oblasti ignorira našo USTAVO in zavestno deluje nezakonito, naša država ne more biti pravna in tudi demokratična ne, kar vsak nov dan vaše levučarske vladavine vedno znova samo še potrjuje.

 • Tomaž Mlakar

  In Nova24TV boste cakali na odgovore do konca sveta. Vas preprostp nobeden ne jebe. Se bi kar stavil da so marsikje vasa sporocila direktno usmerjena v mapo “spam”

  • samotoje

   Ti si tudi direktno usmerjen v mapo spam.

   • Tomaž Mlakar

    Za sovražne izjave, ki jih tukan streljate, varno skriti na nicki, se niti ne zmenim.

 • Marko Slavič

  to ste hotl zdaj pa mate,še mal pa bo vse v arabščini napisan