fbpx

Bizarno: Umetnik izkopal očetove kosti in se gol slikal ob njih

Foto: družbena omrežja

Po poročanju portala Mail Online News je 33-letni kitajski umetnik iz Pekinga, znan kot Siyuan Zhuji, dal pred dnevi izkopati očetove posmrtne ostanke, jih razporedil v okostje, nato pa legel gol ob njih in se fotografiral.

Pri izkopu očetovih kosti, ki ga je opravil z dovoljenjem lokalnih oblasti, so mu pomagali pokopališki delavci, saj je bila očetova grobnica zaradi dežja in vremenskih vplivov že močno poškodovana.

Siyuan je objavil slike na umetniških spletnih straneh Artand in kitajskem spletnem mestu mikroblogiranja Weibo dan po prazniku Tomb-Sweeping, vsakoletnem kitajskem festivalu, ki ga prirejajo v znak spoštovanja mrtvih. Ko so ga vprašali po razlogih za tako bizarno početje, je mladi umetnik dejal, da je bil star samo tri leta, ko je njegov oče umrl zaradi raka na jetrih, in da so bile njegove “sanje” fotografiranje z očetom, pa čeprav samo s kostmi, hotel je namreč začutiti očetovo fizično prisotnost.

Njegove na spletu objavljene fotografije so sprožile zelo različne odzive. Nekateri so mu izrekali razumevanje in podporo, spet drugi pa za njegovo umetniško izražanje niso imeli kaj dosti posluha in so mu naravnost povedali, da je njegovo ravnanje povsem nespoštljivo in nesramno. Kitajski umetnik se za takšne izjave ni kaj dosti zmenil. Odvrnil jim je: “Bilo je potrebno, da sem na fotografijah gol, saj tako vstopamo in zapuščamo ta svet.” Umetnik je še dodal, da je slike posnela njegova žena Lin Shan, potem ko je dobil dovoljenje oskrbnika pokopališča. “Ne smemo se bati pokazati resnične umetnosti svetu,” je njegovo sporočilo svetu. Njegove fotografije si je ogledalo 28 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

M. V.