fbpx

Blizu Velikega Lošinja našli truplo 12-metrskega brazdastega kita

Kadaver brazdastega kita (vir Inštitut Plavi svijet)

Prejšnji torek so na Hrvaškem, v bližini Velikega Lošinja, našli truplo poginulega brazdastega kita. Gre za drugo največjo žival na svetu in edino vrsto velikih kitov, ki živijo tudi v Jadranskem morju. Vzrok smrti naj bi bila izčrpanost, skoraj 12-metrski primerek pa naj bi se šele nedavno ločil od matere. Inštitut ‘Plavi svijet’ namerava ohraniti okostje poginule samice za raziskovalne namene.

Poginulo samico brazdastega kita je prvi opazil lošinjski ribič, ki je truplo spravil do obale in nato o dogodku obvestil pristojne službe. Po prvem pregledu so raziskovalci Inštituta Plavi svijet ugotovili, da je 11,7 metra dolga samička najverjetneje poginila zaradi utrujenosti. Na njenem truplu ni bilo znakov zunanjih poškodb, našli pa so večje število parazitskih ceponožnih rakov. Ti raki se med razvojem zarijejo v podkožno tkivo kitov, večje število  parazitov pa naj bi bil znak zmanjšane odpornosti imunskega sistema poginule samice.

Truplo brazdastega kita bodo pustili, da razpade v morju. (vir: Inštitut Plavi svijet)

Na Inštitutu Plavi svijet so zapisali, da si želijo ohraniti okostje mrtvega kita. Zaradi velikosti živali pa vleka trupla in prevoz do primerne lokacije nista bila mogoča, vsaj ne tako, da bi lahko upoštevali vse sanitarne in veterinarske predpise, v skladu s katerimi bi lahko opravili obdukcijo ter čiščenje okostja. Zato so se odločili, da bodo truplo potopili na 20 metrov globine blizu Lošinja in prepustili naravi, da opravi svoje s procesom biološke razgradnje.

Truplo brazdastega kita. (vir: Inštitut Plavi svijet)

Ker je brazdasti kit zaščitena žival, so o najdbi bile obveščene vse pristojne institucije. Mladiči brazdastega kita se skotijo veliki od pet do šest metrov in ostanejo z mamo, dokler ne dosežejo velikosti od 10 do 12 metrov. Odrasli primerki lahko zrastejo od 18 do 20 metrov.

Truplo brazdastega kita. (vir: Inštitut Plavi svijet)

Truplo brazdastega kita. (vir: Inštitut Plavi svijet)

Ivan Šokić