Britanski znanstveniki odkrili 125 milijonov let stare fosile superpterozavra – največjega živega bitja, ki je kdajkoli kraljevalo nebu!

Foto: Twitter

Znanstveniki so na otoku Isle of Wight, južno od Velike Britanije, odkrili 125 milijonov stare fosilne ostanke, imenovane Hatzegopteryx, superpterozavra, ki bi lahko bil ena od največjih vrst, ki so se kdajkoli povzpele na nebo.

Z 20-metrskim razponom kril in ocenjeno telesno maso kar 300 kilogramov je orjaški pterozaver preletaval nebo jurske dobe. In 125 milijonov let pozneje ta ogromna zver še naprej ostaja čudo znanstvenikom, ki so odkrili ostanke ob raziskovanju pečin otoka Wight.

Fosil Hatzegopteryx je osvetlil to veličastno vrsto, za katero nekateri verjamejo, da je predstavljala največja leteča bitja tega obdobja. Po ugotovitvah so te krilate pošasti vladale nebu približno 150 milijonov let, v tem času pa so se razvile iz velikosti glodavcev v kar 300 kilogramov težka leteča bitja. Ugotovitev je komentiral šef britanskih arheologov Robert Coram, ki je dejal: “To bi lahko bilo največje leteče bitje, ki je kdajkoli živelo.” Otok Wight je bogat s fosili, na njem je ogromno ljubiteljev dinozavrov, ki za ostanki fosilov preiskujejo celotno južno stran, poroča Sunday Times.

Foto: Twitter

Coram je dodal: “Menimo, da je to eden prvih superpterozavrov. Ljudje skoraj vsakodnevno raziskujejo Isle of Wight, zato smo morali biti natančni in pozorni, da smo lahko opazili malenkosti in da smo prav mi našli tako veliko odkritje.” Ogromen pterozaver, ki je za prehrano lovil druge dinozavre, je bil opremljen z razširjeno čeljustjo, s katero je z lahkoto onesposobil svoj plen. Profesor Davido Martil z univerze Portsmouth, je zapisal: “Morfometrična analiza kaže, da je prvotni razpon krila znašal približno 5,6 metra.”

Foto: Twitter

Kako bitje v velikosti mamuta sploh lahko vzleti?
Pterozavri – včasih znani kot pterodaktili – so sočasno obstajali med dinozavri, vendar niso bili razvrščeni med dinozavre. Zaradi svoje velikosti so se paleobiologi dolgo spraševali, kako je tem bitjem sploh uspelo vzleteti, saj jih je ovirala njihova teža. Toda 3D-modeliranje je zdaj pokazalo, da so izbočene mišice nog in prožna struktura kril velikanskemu pterozavru omogočile, da se je povzpel v zrak.

Foto: Twitter

Michael Habib z univerze v Južni Kaliforniji je zapisal: “Za razliko od ptic, ki hodijo in skačejo v zrak samo z zadnjimi udi, so pterozavri skočili s štirimi.” Matematično modeliranje kaže na to, da bi izstrelitev iz četveronožne drže – potiskanje najprej z zadnjimi okončinami in nato s sprednjimi udi – omogočila skokovit vzlet velikanskim pterozavrom.

Eva Poljanc

 • Unikatna

  Zanimivo po kolikem času še vedno odkrijejo kaj…

  • ZatonMesecnikov

   Danes lažje, saj imajo boljšo tehnologijo, pa sredstva.

 • Andrej

  Zemlja skriva mnogo. Po skoraj vsakem takem odkritju znanstveniki pravijo, da jim je teorijo podrlo in morajo začet znova. Podobno je bilo, ko so odkrivali človekovega prednika. Po vsakem odkritju se jim vse skupaj podre.

  • freedomfighter

   Ja tako je v znanosti…vsako novo odkritje nekaj spremeni

   • Andrej

    Vsako novo odkritje pokaže, kako nepopolna, neeksaktna je znanost. Če pozorno bereš članke, ugotoviš tole: znanstveniki so to… znanstveniki so ono…. znanstveniki so…. znanstveniki bodo….
    Gre za novo religijo. Religijo znanstvenikov.

    • freedomfighter

     Ne hudo se motis ne gre za religijo ker v religiji se ne motijo tako da si zgresil bistveno razliko med znanostjo in vero…v znanosti nekaj velja za tezo dokler tega ne dokazejo…v religiji teze ne obstajajo ker se religije ne raziskuje z znanstvenimi postopki…bo pa v znanosti tako da se stvari vedno popravlja in dopolnjuje s tem ko raste znanje…tega v religiji ne bos videl

     • Andrej

      Ja, zmotil sem se. Pri znanosti ne gre za religijo, ampak za ideologijo, za scientizem.
      V religijah se še kako motijo. Na primer kastni sistem. Vsaka religija ima kakšne pomote. Nekje jih prepoznajo, nekje pa ne. Krščanstvo je, recimo, naredilo napako, ko je s Svetim pismom razlagalo naravne pojave. Pri religiji ne rečemo, da raste znanje, ampak spoznanje. Spoznanje: moli in delaj. Spoznanje Frančiška Asiškega, da se težave v Jeruzalemu ne rešujejo z vojnami, ampak s prijazno besedo. Spoznanje, da ni dobro, če je verski voditelj tudi vojaški voditelj….Vse to pripomore, da se vera razvija, spreminja, a ne odstopa od osnovnega odnosa Človek-Bog. V religiji bi tezam lahko (tako na daleč) rekel dogme. Tista religija, v kateri ni novih spoznanj se ne razvija, je obsojena na propad. Ko obstaja je pa “totalitarna”.
      Matematična znanost, recimo, je postavljena na aksiomih. To je malo podobno verskim dogmam. Matematik se tega zaveda in nikoli v naprej ne ve, če ne bo pri razvijanju teorije naletel na težavo, ko bo moral upeljati nov aksiom, da se matematika lahko nadaljuje. Fizika in kemija temeljita na matematiki. Še bolj zabavno pa je, ko znanost kaj odkrije “po pomoti”, ponevedoma. Rentgenske žarke. Prasevanje. Vse to skupaj ni čisto nič narobe, tako je in je prav, da je tako. Narobe pa je, da znanost in vera ne sodelujeta. Boj se nevernega znanstvenika. Še bolj se boj skupine nevernih znanstvenikov, ki jih podpira politika. Ti se ne sprašujejo, kaj je etično, kaj je moralno, ali to smem ali ne, ampak, koliko profita in oblasti mi prinese. Mene je strah na tej točki, koga drugega pa na drugi.

     • freedomfighter

      Znanost nima.nic z moralo ker nase vesolje ne temelji na moralnih vrednotah ampak zakonih fizike…zakaj pa cerkev ne placa kaksnim vernim znanstvenikom da dojazejo obstoj boga? No iz dveh razlogov…prvi ker ce dokazejo obstoj boga to ne bo vec vera ampak znanost in bodo z bogom govorili znanstveniki in ne duhovniki imami itd…in drugic ker manj ko se ve o bogu ves lakho prepustimo interpretaciji kar je super za verske institucije…ps. kako si lahko preprican da je kastni sistem napacen…oz raje tako…kako si lahko tako preprican da ima prav krscanstvo pravilno idejo oz prepricanje

 • tohuvabohu

  To ni še nič. Slovenski jamarji so našli okostje in zobovje praživali.