fbpx

Bi radi poskusili vodko “Atomik”? Spoznajte prvi produkt, narejen iz žita, ki je bil pridelan v kontaminirani černobilski “izključeni coni”

Bi se napili z vodko Atomik? Britanski znanstveniki trdijo, da boste čutili le alkohol in nič radioaktivnega. foto: EPA.

Letos aprila je minilo 33 let od jedrske nesreče v Črnobilu, kjer se je stalil četrti reaktor in so bile v zrak spuščene velike količine radioaktivnih snovi, ki so dosegle tudi večji del starega kontinenta. Sovjetske oblasti so bile prisiljene v priznanje, da je prišlo do eksplozije v jedrski elektrarni šele potem, ko so radioaktivno sevanje zaznali švedski znanstveniki. Sledila je evakuacija prebivalstva iz sosednjega mesta Pripjat, kjer so večinoma prebivali delavci iz nuklearke, okrog “točke nič” pa so oblasti vzpsotavile tudi t.i. “ekskluzivno cono”, veliko približno 2000 kvadratnik kilometrov, saj je bilo okolje preveč radioaktivno za normalne življenje. Kakorkoli, Pripjat, mesto duhov, bi lahko kmalu zacvetelo na račun novega posla, poroča britanska televizija BBC.

Nova alkoholna pijača ima zlovešče ime Atomik vodka in je narejena in žita in vode, ki jo gojijo na območju, ki je bilo nekoč evakuirano zaradi visoke stopnje radioaktivnosti in ki je še danes zapuščeno. Atomik vodka je sploh prvi potrošniški izdelek, ki so ga začeli izvažati iz regije, ki jo je prizadela največja jedrska nesreča v zgodovini.

Kot poroča BBC, je vodka produkt podjetja Chernobyl Spirit, ki je del več let starega projekta skupine britanskih profesorjev iz Univerze v Portsmouthu in ga vodi profesor Jim Smith. Njegov projekt se od konca 90. let ukvarja s prenosom radioaktivnosti na pridelke, gojene v černobilski “izključeni coni”.

Vodka Atomik naj bi bila kmalu v prosti prodaji. foto: EPA.

Vodo iz černobilskega vodonosnika so destilirali
Znanstveniki so sicer doslej zaključili s proizvodnjo samo ene steklenice, končni produkt pa naj bi bil povsem varen za uživanje. “Kot vam lahko povedo strokovnjaki iz Univerze v Southamptonu, je izdele popolnoma varen. Ta vodka ni nič bolj radioaktivna kot kakšna druga. Meritve niso zaznale, da bi bila vodka kakorkoli strupena,” pri BBC citirajo Smitha.

Kontaminirano območje okrog Černobila je še danes zapuščeno. foto: EPA.

Britanski znanstveniki so vodko naredili iz selekcije rži, ki je bila rahlo kontaminirana, vodo iz černobilskega vodonosnika pa so destilirali, zato so nečistoče ostale v odpadnem proizvodu. Ni še jasno, kdaj bo šla Atomik vodka v prosto prodajo, britanski znanstveniki pa so prepričani, da bo med potencialnimi kupci postala hit. Kot je še povedal Smith, s svojim bizarnim produktom ne želijo obogateti, temveč bodo zaslužek namenili lokalnim skupnostim, ki so bile v jedrski nesreči v Černobilu najbolj prizadete.

Instagram “influencerke” poskušajo Pripjat spremeniti v vročo turistično atrakcijo. Žal ne upoštevajo priporočil, naj se ničesar ne dotikajo, obtožujejo jih tudi, da se norčujejo iz žrtev jedrske nesreče. Foto: Instagram.

Černobilska “izključena” cona sicer 33 let po nesreči počasi okreva po tragediji. Regija je spremenjena v divjino, kjer je število živalskih vrst ponovno v porasti, v Rdečem gozdu pa so najštevilčnejši volkovi, srne in različne vrste ptic. Območje je sicer postalo tudi velika turistična atrakcija in je v zadnjem času preplavljeno s t.i. “Instagram influencerji”, ki v Pripjatu in okolici snemajo oportunistične “selfieje”, s čimer pa se po mnenju kritikov vedejo nespoštljivo do žrtev nesreče.

T. F.